luni, 27 ianuarie 2014

ECOURI DIN PRESA LOCALA BIHOREANA LA PROPUNEREA FACUTA DE VICEPRESEDINTELE S.C.M.D. - FILIALA ORADEA

 ECOURI DIN PRESA LOCALA BIHOREANA LA PROPUNEREA FACUTA DE VICEPRESEDINTELE S.C.M.D. - FILIALA ORADEA

Militarii disponibilizați propun ca aerogara de la Oradea să poarte numele lui Adrian Iovan


pogaceanuCa recunoaștere a statutului de „poartă aeriană a Bihorului spre lume”, Aeroportul de la Oradea ar trebui să se numească Aeroportul „Adrian Iovan”. Așa consideră vicepreședintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) filiala Oradea, Ion Teodor Pogăceanu (foto – arhivă bihorstiri.ro).
Legat sufletește de aeroport, fiind comandor inginer (r), dar și ca ex- director operaţional, tehnic şi securitate aeriană al acestui obiectiv aflat acum în „chinurile” modernizării pistei, Pogăceanu și-a făcut publice gândurile privind modul în care Oradea ar trebui să îl omagieze pe pilotul decedat în urma aterizării forțate de acum o săptămână di Munții Apuseni. În opinia lui Pogăceanu, redenumirea aerogării ar fi „o modestă spălare a păcatelor societății care l-a sacrificat” pe Adrian Iovan, pilotul aflat în misiune de salvare și cu destinația Oradea. După cum arată comandorul în rezervă pe site-ul SCMD, Iovan „s-a dovedit continuu un profesionist desăvârşit – ca majoritatea dintre colegii săi în viaţă” și, mai mult decât atât, acesta, „în ultimul timp, a extins scopul pilotajului practicat ca meserie în sine, dându-i un sens în plus: a zburat pentru a salva vieţi…ultima dată cu sacrificiul suprem”.
Iar pentru că, crede Ion Teodor Pogăceanu, pilotul decedat merită mai mult decât o simplă piatră funerară, cel mai normal gest ar fi ca aeroportul local, cel al „ultimei sale destinații”, să-i poarte numele. „Ar putea fi o permanentă conștientizare a semenilor asupra scopului pentru care a ajuns să-şi piardă viaţa”, spune fostul militar. Acesta menționează că mai toate tentativele de până acum de schimbare a numelui aeroportului au fost sortite eşecului.
În schimb, luând în considerare nu numai tragedia din 20 ianuarie, ci și „iminenta demarare a recondiţionării facilităţilor aeroportuare”, Pogăceanu spune că „redenumirea aeroportului ar marca o noua viaţă a acestuia”, cele două evenimente putând fi considerate o materializare a mitului Păsării Phoenix pentru aerogară, dar și un gest suprem de omagiere a pilotului Adrian Iovan.