marți, 1 ianuarie 2013

De Sfântul Vasile, la mulți ani, celor sărbătoriți de ziua numelui


Ca arhiereu, a dus lupte grele pentru credinţa ortodoxă, punând în uimire chiar pe dregătorul locului, care nu s-a putut împotrivi înţelepciunii şi tăriei în credinţă a sfântului. Prin cuvântările sale a lovit în credinţele greşite ale ereticilor, a dat învăţături şi îndemnuri pentru buna întocmire a obiceiurilor, a luminat tainele cele adânci ale făpturii, a păstorit turma lui Hristos, învăţând pe toţi şi ajutând pe săraci, pe bolnavi şi pe bătrâni, în aşezământul său vestit, numit Vasiliada.
Şi era Sfântul Vasile om foarte înalt la stat şi drept ca o făclie, uscăţiv şi slăbit de ajunare şi de veghere, oacheş la faţă, dar obrazul îngălbenit, nasul lunguieţ, sprâncenele cercuite şi plecate, asemenea omului gânditor, fruntea încreţită, umerii obrajilor ieşiţi, tâmplele adâncite, cam pleşuv la păr, cu barba destul de lungă, căruntă pe jumătate.
Pomenirea lui se săvârşeşte în Sfânta Biserică sobornicească.
De Sfântul Vasile, fie ca cei dragi sa te înconjoare cu căldură sufletelor lor într-o seara magica, iar fericirea sa te ia în brațele ei în acest moment special!
De toți ai fost tu azi numit, în lacas Sfant chiar pomenit!
Mă alipesc gingaș si eu, dorindu-ti bine mereu.
Numele ce-l porți de Sfânt, poarta-l cu mândrie mult!
Sa-ti dea putere si tărie, ani sănătoși și bucurie!
Un înger păzitor ... îți doresc eu ție!

Lt. Col. Dipl. Ec. (r) Tudor Alexandru-Costel – Secretar S.C.M.D. – Filiala Oradea
Tel: 0736601129, 0745590321
E-mail: sanduoradea@yahoo.com