luni, 29 septembrie 2014

SUNTEM CONVINSI CA VA INTERESEAZA !


A fost promulgata Legea nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii

Dupa multe aventuri in care legea "amnsitiei" pensionarilor initiata de Guvern intr-o forma in care ar fi lovit in pensionari, si in primul rand in rezervisti, dar care din fericire a fost schimbata atat radical de Parlament incat din proiectul initiat de Guvern nu a mai ramas decat titlul (cine doreste sa verifice afirmatiile - poate urmari intregul proces legislativ aici), ieri a fost promulgata Legea nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii.
Consecintele pragmatice ale legii pentru pensionari, inclusiv pt. rezervisti, sunt urmatoarele:
- cei care au suportat sau suporta retineri din pensii urmare a unor decizii de impuneri emise de casele de pensii privind recuperarea unor sume considerate (in limbajul de lemn al finantistilor) ca fiind incasate necuvenit, incepand de luna viitoare (oficial din luna urmatoarea publicarii in monitorul oficial - in speranta ca nu va fi publicata in decembrie, ci in aceste zile) nu li se mai opereaza astfel de retineri, deci vor primi pensiile intregi.
- celor care dupa data de 01.01.2011 au suportat retineri din pensii urmare a unor decizii de impuneri emise de casele de pensii privind recuperarea unor sume considerate a fi fost incasate necuvenit, li se restituie respectivele sume, in termen de 5 ani incepand cu anul 2015 (20% pe an). Atentie! Numai pe baza de cerere adresata caselor de pensii.
Una dintre consecintele importante ale legii este aceea ca exista rezervisti carora in baza deciziilor unor instante de fond li s-au restituit diverse sume de bani, conform art. 278 pct. 3 din Codul de procedura civila din 1865 in baza caruia hotararile primei instante sunt executorii de drept cand au ca obiect pensiile. Insa, daca verdictele finale pronuntate in apel de instante au devenit nefavorabile celor in cauza (si sunt suficiente cazuri si printre rezervisti), sumele acordate in urma deciziilor instantelor de fond se constituie in sume numite necuvenite care se recupereaza de la cei in cauza in baza art. 179 si 181 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin retineri de 1/3 din pensii pana la restituirea intregii sume. Legea nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii a stopat si aceste situatii, de altfel stupide. In cazul rezervistilor aflati in cazuistica mentionata, se regasesc si rezervistii Grupului C. de Arges-Campulung Muscel despre care se cunoaste ca in urma unor actiuni in instanta le-au fost rambursate toate sumele de bani rezultate ca diferenta intre pensia in baza Legii nr. 164/2001 si cea in baza blamatei O.U.G. nr. 1/2011, dar carora de 3 luni le sunt operate retineri din pensii, fenomen care va fi insa stopat de luna viitoare, urmand ca cei interesati sa isi recupereze si sumele retinute in cele 3 luni, in conditiile Legii nr. 125/2014.
Va readucem aminte faptul ca Legea nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii nu constituie un privilegiu pt. nimeni, ci dimpotriva restabileste egalitatea de tratament juridic intre pensionarii-grefieri si ceilati pensionari, cunoscut fiind faptul ca pt. pensionarii-grefieri a fost emisa in mod vadit discriminatoriu in raport cu ceilalti pensionari, o astfel de lege inca din luna februarie 2013 (subiectul este detaliat pe larg aici). Desi acum exista egalitate de tratament intre pensionarii aflati in aceeasi situatie, aceasta ara inca o doza de relativitate tinand cont de faptul ca pt. grefieri s-a emis legea inainte sa le fie operata vreo retinere, nu precum celorlalti pensionari care au suportat cu stoicism viciile legislative si care mai trebuie sa astepte si 5 ani pt. a li se restitui sumele deja retinute de stat! Mai mult ca sigur ca acesta discriminare greferi versus alti pensionari este si motivul pt. care Parlamentul a schimbat total proiectul initiat de Guvern si care nu a prevazut situatiile mentionate in final in legea adoptata, proiectul initial al Guvernului lovind mai degraba in pensionari si in mod cert in cei proveniti din armata (a se revedea art. 4 din proiectul initial al Guvernului - care daca ar fi fost votat vreodata, de luna viitoare zeci de mii de rezervisti ar fi fost buni de plata).

Nota! De retinut, in special pentru colegii de la Arges! Actiunile de executare silita indreptate contra ministerelor avand drept tinta punerea in executare de catre acestea a titlurilor executorii care mentin in plata dreptul la pensie de serviciu ca drept patrimonial, NU trebuie in niciun caz stopate! In cazul unor astfel de actiuni de executare silita indreptate de pensionari contra caselor de pensii, nu exista nicio lege care sa stabileasca plata esalonata a drepturilor castigate in instante, astfel de legi care stabilesc plata esalonata a unor drepturi exista doar pt. personalul salarizat platit din fonduri publice si in situatiile mentionate la art. 1(2) din Legea nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii.

 a fost publicata in  
  ceea ce inseamna ca prevederile acesteia intra in vigoare cu data 01.10.2014.