luni, 1 februarie 2016

LA MULTI ANI INTENDENȚA ARMATEI ROMÂNE !



ZIUA INTENDENTEI MILITARE
In fiecare an, la 1 februarie, militarii armatei române sărbătoresc Ziua Intendenței Militare.
Se împlinesc 153 de ani de înființarea intendentei militare, la 1 februarie 1861, când prin Înaltul Ordin de zi nr. 29, al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza s-au pus bazele intendentei militare.
Necesitatea asigurarii cu cele necesare pentru trai si lupta, sarcina indeplinita de intendenta militara, de serviciile armatei si, mai nou, de logistica, s-a nascut o data cu armata.Eforturile sustinute au urmarit crearea cadrului legal de functionare, imbunatatirea normelor de inzestrare cu echipament, alimente si materiale de resort, cresterea calitatii acestora, descentralizarea sistemului de aprovizionare, externalizarea unor servicii atat la pace, cat si la campanie, realizarea unor structuri flexibile, compatibile si interoperabile cu cele ale armatelor statelor membre NATO.
Primul  document care consfinteste aparitia logisticii militare este Ordinul de Zi nr. 24 din 27 aprilie 1857 prin care se infiinta o sectie de intendenta militara. A. I. Cuza a acordat atentia necesara armelor si serviciilor. Administratia, printre celelalte, a fost supusa transformarilor si perfectionarilor in concordanta cu misiunile generale ce reveneau armatei Principatelor Unite si,  de asemenea, sarcinilor specifice acesteia. Pana la infiintarea armatei romane prin unirea celor doua principate dunarene, comandantii erau obligati sa se ocupe personal de problemele administrativ-gospodaresti ale unitatilor si subunitatilor lor. In aceste conditii apare Decretul nr. 417  din 30 august 1860 prin care se unesc cele doua administratii intr-una singura sub ordinele Ministerului de razboi de la  Bucuresti.Un an mai tarziu A. I. Cuza semneaza “Inaltul Ordin de zi nr. 29 din februarie 1861“, care reprezinta actul de nastere al logisticii armatei romane care putea sa acopere nevoile de servicii ale personalului.
Astazi, logistica este un concept frecvent utilizat in diverse medii si domenii de activitate, capatand, dupa caz, multiple intelesuri sau semnificatii. Cu atat mai mult la acest inceput de mileniu, logistica are conotatii mult mai profunde.
In fiecare an, la 1 februarie, militarii armatei române sarbatoresc Ziua Intendentei Militare. Indendenta este specialitatea militara considerata a fi indispensabila in ceea ce priveste aprovizioanarea militarilor cu hrana, uniforme si tot ceea ce inseamna logistica, mai ales in perioade de razboi.
 
În opera de unificare şi de modernizare a oştirii române un rol deosebit l-a avut domnitorul
ALEXANDRU IOAN CUZA
şi ministrul de război
Gl. IOAN EMANOIL FLORESCU

La acest moment aniversar,ne face o deosebită plăcere să vă transmitem, cu prilejul zilei Intendenţei Militare, urări călduroase de sănatate, linişte sufletească şi bucurie.

LA MULTI, FRUMOSI SI SANATOSI ANI !
BIROUL OPERATIV AL SINDICATULUI CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE – FILIALA ORADEA
LT.COL. DIPL. EC.(Rz.)  TUDOR ALEXANDRU - COSTEL