duminică, 26 iunie 2016

TRICOLORUL ... ESTE SI-N INIMA MEA !Iun

O zi importantă pentru fiecare român, dar câți dintre noi se mai gândesc la semnificația acesteia?Pe data de 26 iunie sărbătorim Ziua Drapelului Național al României, omagiind Revoluția de la 1848, în timpul căreia, la 26 iunie, după abdicarea lui Gheorghe Bibescu, Guvernul provizoriu de la București a adoptat Decretul nr. 1, care stabilea că tricolorul roșu, galben și albastru este steagul Țării Românești.
 Decretul 252/1848 preciza la scurtă vreme: „stindardele vor fi tricolore. Culorile sunt: albastru închis, galben deschis și roșu carmin” și sunt dispuse vertical, astfel: „lângă lemn vine albastru, apoi galben și apoi roșu”. Tricolorul fusese arborat atât de revoluționarii din Transilvania, cât și de cei din Țara Românească, dar steagul transilvănean avea culorile dispuse orizontal (după modelul maghiar), în timp ce steagul din Muntenia avea culorile dispuse vertical, după modelul drapelului francez.Inițial, steagul revoluționarilor ardeleni era roșu – alb – albastru, pe banda albă fiind înscripționată cu auriu deviza „Virtus Romana Rediviva” („Virtutea română Reînviata), dar în timpul revoluției, albul a fost înlocuit cu galben, ca în Muntenia.
 Unirea din 1859 avea să consfințească tricolorul ca drapel al Principatelor Unite, culorile fiind dispuse orizontal. La 11 februarie 1866, Cuza a fost silit să abdice, iar la 10 mai în același an, în urma unui plebiscit, Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern- Sigmaringen a fost proclamat „Domnitor al Principatelor Unite”, sub numele de Carol I. La 26 martie 1881, Carol a fost proclamat Rege al României și s-a stins din viață în 1914, la Sinaia, dupa 48 de ani de domnie.
 Regele Carol I este cel care a instituit tricolorul cu benzi verticale roșu – galben – albastru ca drapel național românesc, în anul 1867.Dupa 5 ani, s-a stabilit prin lege ca stema țării și sigla suveranului să fie inscripționate pe drapelele unităților militare, dar nu și pe steagul național. În 1948, regimul comunist a hotărât ca noua stemă a țării să apară și pe steagul național, dar, din Decembrie 1989, s-a renunțat la însemnele de sorginte sovietică și s-a revenit la steagul național din perioada 1872-1947.

Scurt istoric al Drapelului National
  • În 1834, când Țările Române au început să se dezvolte din punct de vedere economic, când conștiința națională cerea unitatea și libertatea țării, domnitorul Țării Românești,Alexandru D. Ghica Vodă, a obținut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustorești și oștirii”
  • Steagul destinat corăbiilor avea două culori (galben și roșu), cel atribuit armatei era compus din trei (roșu, galben și albastru) și un vultur la mijloc. Acesta este socotit drept începutul adoptării tricolorului pe pământ românesc.
  • O informație o descoperim printre mărturiile unui francmason Jean Alexandre Vaillant, (chemat și stabilit în Muntenia în 1830, profesor și director al „Colegiului Sf. Sava” dinBucurești 1831-1834), potrivit căruia tricolorul ar fi fluturat pentru prima dată în ziua de 29 iulie 1839, pe muntele Pleșuva (zona Comarnic – jud. Prahova) Astfel, arborarea de către Vaillant a tricolorului ca drapel al Principatelor este, poate, cea mai veche atestare documentară a acestui fapt.
  • Tricolorul românesc era cunoscut încă din deceniul 4 al secolului XIX drept simbol național cu cel puțin un deceniu înainte de oficializarea sa
  • În timpul revolutiei de la 1848 Tricolorul a fost adoptat ca simbol al națiunii în prima zi a victoriei revoluției burghezo – democratică (1848 – 1849), 14/26 iunie, când a vut loc abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu, instaurarea Guvernului provizoriu de la București și promulgarea decretului nr. 1 de instituire a drapelului național.
  • Revoluționarii de la 1848, atât cei din Transilvania, cât și cei din Țara Românească, au arborat steagul tricolor, ca simbol al luptei lor, având inscripționat lozinca: „Frăția”: „Dreptate – Frăție” și dându-i denumire de „stindard al libertății”. O lună mai târziu, „văzând cu nu s-a înțeles încă cum trebuiesc făcute stindardele naționale“, decretul guvernamental nr. 252, din 13 iulie 1848, preciza din nou că “stindardele vor fi tricolore. Culorile sunt: albastru închis, galben deschis și roșu carmin”. Ele vor fi dispuse vertical și vor fi aranjate în ordinea următoare: „lângă lemn vine albastru, apoi galben și apoi roșu fâlfâind“. În Adunarea populară desfășurată pe dealul Filaretului din București, în ziua de 15 iunie 1848, s-a celebrat ziua de 11 iunie, începutul revoluției, ”zi de mântuire pentru toată România”, sub flamurile tricolore. Tot în acel an istoric 1848, în acea impresionantă Adunare de la Blaj, 3/15 mai, s-a înălțat „flamura cea mare tricoloră a națiunii române”, a întregii națiuni române.
  • Potrivit unei alte ipoteze tricolorul se impune ca drapel național in 1859, odată cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, culorile steagului fiind dispuse însă pe orizontală. Primul drapel din 1859, aflat în uz pina in 1862, a avut fîșia albastră plasată sus, urmând ca, în a doua parte a domniei lui Cuza, fîșia roșie sa fie dispusă pe partea superioară. După venirea lui Carol I, steagurile vor avea benzile dispuse pe verticală, România aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene.
  • Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor; cele trei culori împărțite în mod egal reprezintă principiul egalității, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect, pe lângă țara noastră mai existând alte trei țări europene tradiționale cu steagul tripartit în mod egal și vertical: Franța, Italia și Belgia.
PRELUARE SI POSTARE :

Lt. Col. Dipl. Ec. (r) Tudor Alexandru-Costel – Secretar  S.C.M.D. – FILIALA ORADEA