luni, 25 iulie 2016

LA MULTI ANI RADIOLOCATIEI ROMÂNE !



ZIUA RADIOLOCATIEI ROMANE

Arma radiolocatie a cunoscut o evolutie si mutatii dintre cele mai spectaculoase, Astfel, in baza legii nr.938 din martie 1939 a luat fiinta Serviciul general de Panda si Alarma.
In continuare la 10.04.1949 a luat fiinta in cadrul Comandamentului Apararii Antiaeriene Sectia de Panda Aeriana (ulterior O.I.L.A), care ia in subordine prima companie de radiolocatie de la Bucuresti - Baneasa .
Ziua care semnifica aparitia radiolocatiei ca sistem unic de supraveghere a spatiului aerian, este 25 iulie 1955, cand prin ordinul C.L.-0074 au luat fiinta in cadrul C.A.A.T. trupele radiotehnice ca arma in armata Romaniei, avand in structura 3 regimente si 2 batalioane cu 12 noduri si 14 posturi radiotehnice.
Structurile de comanda si invatamant au evoluat.
Astfel in 1960 Scoala Militara de ofiteri activi de radiolocatie, infiintata in 1952 la Sibiu, a fost mutata la Brasov, unde fiinteaza si astazi, iar in 1998 Brigada 46 Radiotehnica- Ploiesti (infiintata in 1965) si Brigada 41 Radiotehnica- Timisoara (infiintata in 1966) au fost desfiintate.
In prezent in cadrul procesului de reforma a armatei, radiolocatia continua perfectionarea cadrului organizatoric si functional, ca urmare a noii arhitecturi de securitate si a inzestrarii cu tehnica performanta.
Aderarea Romaniei la NATO a impus ca procesul de inzestrare cu mijloace radar moderne si informatizarea conducerii activitatilor specifice sa determine adoptarea unor noi structuri coerente si ierarhizate astfel incat sa puna in valoare performantele tehnicii in cadrul unui sistem de supraveghere a spatiului aerian integrabil.


LA MULTI, FRUMOSI SI SANATOSI ANI !
BIROUL OPERATIV AL SINDICATULUI CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE – FILIALA ORADEA
SECRETAR , LT.COL. DIPL. EC. (Rz.) TUDOR ALEXANDRU - COSTEL