joi, 10 mai 2012

9 mai 2012 135 de ani de la proclamarea independenței de stat a României și Ziua Europei


9 mai 2012
135 de ani
de la proclamarea independenței de stat a României



Romania sărbătorește, miercuri, 9 mai, 135 de ani de la proclamarea independentei de stat. Pe 9/21 mai 1877, a avut loc sesiunea solemna a Adunării Deputaților, care proclama independenta de stat a României. Din momentul semnării Convenției romano-ruse din 4 aprilie 1877, țara noastră se afla în război cu Poarta Otomana. De acum înainte problema majora pentru Romania era implicarea directa în război, ca parte cobeligeranta, într-o alianță militara cu Rusia, oferind astfel țării noastre un statut superior la încheierea ostilităților. Romania trebuia să avanseze cât mai rapid la o stare deschisa, declarată oficial, de război, situație care implica proclamarea independentei, dar în alianța militara cu Rusia. Guvernul, la rândul sau, în paralel cu acțiunea diplomatica pentru justificarea fiecărui pas făcut de tara spre a-și apăra interesele, dar și pentru a convinge diplomația rusă să coopereze, în cobeligeranță contra Turciei, a proclamat independenta României. Astfel, la 9/21 mai 1877, ministrul de externe, Mihail Kogălniceanu, declara în Parlament că suntem ''în stare de rezbel'', ''dezlegați de
legăturile noastre cu Înalta Poartă și prin urmare suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare''. Adunarea Deputaților a votat o moțiune, cu 79 de voturi pentru și 2 abțineri, prin care lua act ca ''rezbelul între Romania și Turcia, că ruperea legăturilor noastre cu Poarta și independența absoluta a României au primit consacrarea lor oficiala''. Senatul, la rândul său, a adoptat moțiuni în sensul declarației guvernului, tributul datorat Porții fiind anulat și trecut în contul cheltuielilor pentru armată. La început, Puterile garante, cu excepția Italiei, din rațiuni care decurgeau din interesele proprii, s-au abținut să recunoască independența, act politic pe care Turcia îl califica drept rebeliune”. în cele din urma, independenta României, ca și independența Serbiei și a Muntenegrului, precum și unirea Dobrogei cu România, au fost recunoscute în Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano (3 mart. 1878).
Expresie a dorinței și voinței poporului roman, proclamarea independentei și lupta pentru impunerea și recunoașterea ei au constituit actul politic și de jertfa al întregii națiuni române, apreciate de toți cei care au participat la acele evenimente.

Ziua Europei

În Europa, Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Sunt două date pentru sărbătorirea Ziua Europei: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană (UE). Pentru UE, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman.
Ziua Consiliului Europei reflectă propria înființare în 1949, în timp ce Uniunea Europeană celebrează propunerea CECO în 1950. Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor.
În România
Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, ziua de 9 Mai a devenit deja o tradiție pentru noi. Aceasta va avea loc în acest an sub genericul "Ziua Europei este și ziua ta"și va cuprinde o largă paletă de manifestări având ca scop apropierea cetățeanului de valorile esențiale ale Uniunii Europene. Al Doilea Război Mondial a lăsat în urma să o Europa distrusa din punct de vedere material, frământata de puternice crize politice și divizata, prin “cortina de fier”, în doua mari blocuri: Est și Vest. Apare, în acest context, un puternic curent înspre o politica internaționala care să fie capabila să oprească o a treia conflagrație mondiala și să consolideze Europa din punct de vedere economic (în fata SUA și a URSS). Sunt create, așadar, după război o serie de organizații internaționale, dintre la nivel universal și regional-european, organizații având caracter politic, militar sau economic. Într-un moment complicat din primăvara anului 1950, și anume: începerea Războiului Rece, lui Robert Schuman, pe atunci ministrul afacerilor externe al Franței, îi este încredințata de către omologii și din Marea Britanie și Statele Unite ale Americii o misiune foarte importanta: crearea unui plan care să duca la reintegrarea Germaniei în concertul european.
La 18 aprilie 1951, șase țări (BelgiaFranțaGermaniaItaliaLuxemburg și Olanda) au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunitățile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui și Oțelului (CECO). Ulterior, în 1957, prin Tratatul de la Roma, a fost înființată Comunitatea economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi. Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano în 1985.
Mai mult decât în alte ocazii, ziua de 9 Mai are, în 2003, o încărcătură simbolică aparte, în contextul în care Uniunea Europeană se pregătește pentru cea de-a cincea și cea mai amplă extindere din istoria sa, "Cei 15" din prezent urmând să devină "Cei 25" la 1 mai 2004, și "Cei 27" în 2007, după ce și România și Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană. Totodată, în acest an, Convenția privind viitorul Europei va definitiva proiectul unui nou Tratat constituțional, ce va crea cadrul necesar unei funcționări eficiente a Europei extinse. Printr-un efort asumat de Guvernul României, cu sprijinul Delegației Comisiei Europene în România, Ziua Europei va fi din 2003 o sărbătoare a întregii țări, manifestările fiind organizate în București și în toate reședințele de județ, precum și în multe alte localități.