joi, 13 septembrie 2012

Ziua Pompierilor din România şi aniversarea a 164 de ani de la Bătălia din Dealu Spirii


Ziua Pompierilor din România şi aniversarea a 164 de ani de la Bătălia din Dealu Spirii.


La 13 septembrie 1848, o oaste otomană s-a confruntat în Dealu Spirii cu Compania de Pompieri a Capitalei, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu. Lupta purtată de această mică trupă împotriva armatei venite să înfrângă mişcarea revoluţionară a fost inegală, cele câteva sute de pompieri şi soldaţi înfruntând miile de ieniceri şi spahii ai oastei turceşti. Dar brava lor atitudine şi curajul cu care i-au luat prin surprindere pe invadatori au făcut ca pompierii militari să captureze câteva din tunurile otomane, cu care au făcut prăpăd în armata inamică. Lupta s-a terminat însă în scurt timp, când marea oaste turcească i-a copleşit pe luptătorii români.
 Bătălia din Dealu Spirii a rămas în istoria neamului ca un act eroic al pompierilor militari în apărarea idealurilor revoluţiei de la 1848, iar data de 13 septembrie a fost aleasă drept dată aniversară pentru curajul şi devotamentul luptătorilor cu focul.
Recunoasterea faptului că 13 Septembrie 1848 este unul dintre cele mai semnificative momente din tradiţiile de luptă ale armei pompierilor a fost unanimă, indiferent de epocile istorice si regimurile politice prin care a trecut ţara.
Ziua de 13 Septembrie a fost sărbătorită dintotdeauna ca fiind ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA, însă a fost legal oficializată începând din 1953, fiind prevăzută în Hotărârea Guvernului nr.1490/2004 pentru aprobarea regulamentului de organizare si funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Primul Parlament al României, apreciind sacrificiul eroilor de la 13 septembrie, curajul si patriotismul pompierilor militari, a acordat în anul 1860 participanţilor la eroicul act pensii pe viaţă si prima medalie românească: PRO VIRTUTE MILITARI.
In memoria pompierilor militari morţi în bătălia de pe Dealul Spirii, în anul 1901 a fost inaugurat pe strada 13 Septembrie, în faţa Arsenalului Armatei, Monumentul pompierilor militari.
LA MULTI, FRUMOSI SI SANATOSI ANI !
BIROUL OPERATIV AL SINDICATULUI CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE – FILIALA ORADEA
SECRETAR , LT.COL. (Rz.) TUDOR ALEXANDRU - COSTEL