joi, 25 iulie 2013

LA MULTI ANI RADIOLOCATORISTI !



RADIOLOCATIA DIN ARMATA ROMANIEI
58 de ani de existenta

In baza legii nr.938 din martie 1939 a luat fiinÅ£a Serviciul general de Pândă si Alarmă iar pe teritoriul României au fost dislocate 6 staÅ£ii de radiolocaÅ£ie de producÅ£ie germană  si structura Serviciului reorganizata pe 28 zone de apărare antiaeriană care a funcÅ£ionat până la 9 mai 1945.
Ziua care semnifică apariţia radiolocaţiei ca sistem unic de supraveghere a spatiului aerian este insa data de 25 iulie 1955 când prin ordinul C.L.-0074 au luat fiinţa in cadrul C.A.A.T. trupele radiotehnice,ca arma in armata României, având in structura 3 regimente si 2 batalioane, cu 12 noduri si 14 posturi radiotehnice.

In anul 1960 Åžcoala Militară de ofiÅ£eri activi de radiolocaÅ£ie, înfiinÅ£ata in 1952 la Sibiu, este  mutata la BraÅŸov, unde fiinÅ£ează si astăzi, iar in 1998 Brigada 46 Radiotehnica- PloieÅŸti (înfiinÅ£ata in 1965) si Brigada 41 Radiotehnica- TimiÅŸoara (înfiinÅ£ata in 1966) au fost desfiinÅ£ate,
in locul lor apărând Centrele de radiolocaţie (similar regimente) fapt ce a condus la creşterea operativităţii, supleţei si eficientei actului de decizie, la optimizarea fluxului informaţional despre situaţia aeriana si la crearea condiţiilor pentru realizarea sistemului integrat-militar si civil de gestionare a spaţiului aerian.
În prezent radiolocaţia continuă perfecţionarea cadrului organizatoric si funcţional, ca urmare a noii arhitecturi de securitate si a înzestrării cu tehnică performantă.
Introducerea în dotarea subunităţilor de radiolocaţie a sistemelor radar moderne 3D cu rază lungă de acţiune ,cu rază mică de acţiune ,si operaţionalizarea ASOC (Centrul de operaţii pentru suveranitate aeriana) au creat bazele modernizării, ale trecerii de la radiolocaţia analogică la cea digitală, cu o bună protecţie la toate categoriile de bruiaj, precum si la posibilitatea lucrului compatibil cu sistemele aviaţiei militare si civile.
Aderarea României la NATO a impus ca procesul de înzestrare cu mijloace radar moderne si informatizarea conducerii activităţilor specifice să determine adoptarea unor noi structuri coerente si ierarhizate astfel încât sa pună în valoare performanţele tehnicii în cadrul unui sistem de supraveghere a spaţiului aerian.
Radiolocatoristii de pe radare - care sunt adevarate uzine electronice mobile, cu antene imense, sunt asemenea unor cercetasi de pe vremuri, denumiti iscoade, in actiune zi de zi si nopte de noapte, 24 de ore din 24, pentru descoperirea si identificare oportuna a tuturor aeronavelor de deasupra teritoriului national si de dincolo de frontierele tarii.
LA MULTI, FRUMOSI SI SANATOSI ANI !
BIROUL OPERATIV AL SINDICATULUI CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE – FILIALA ORADEA
SECRETAR , LT.COL. (Rz.) TUDOR ALEXANDRU - COSTEL