sâmbătă, 25 ianuarie 2014

AEROPORTUL ADRIAN IOVAN



AEROPORTUL ADRIAN IOVAN

                       
                        Cred ca ar fi o adevărata recunoaștere ca POARTA AERIANĂ A BIHORULUI SPRE LUME - AEROPORTUL ORADEA - sa poarte numele pilotului ADRIAN IOVAN dispărut in încercarea de a o deschide pentru a salva viețile semenilor.
Deși, în întreaga carieră de pilot a trecut cu bine prin toate „porțile aeriene” care i-au stat în cale ori care i-au fost destinație, de data acesta soarta i-a fost potrivnică. Şi dacă în zborul său spre Poarta Aeriană a Bihorului natura i s-a opus, prin experienţă şi dăruire de sine totuşi a reuşit s-o învingă, salvând vieţile pasagerilor a căror responsabilitate o purta. Din păcate el nu a apucat să fie salvat din motive meschine şi cel puţin condamnabile. Poate tocmai de aceea recunoaşterea propusă – prin redenumirea Aeroportului Oradea – ar putea fi o modestă „spălare a păcatelor societăţii” care l-a sacrificat.
Aviaţia nu este doar o meserie. Dacă nu îmbini câte ceva din pasiune, precizie, risc şi poezie n-ai ce căuta în lumea aviaţiei, indiferent ce ajungi să faci pentru zbor cu tot ce se conjugă pentru ca oricare zbor să se finalizeze cu o aterizare sigură. Un aeroport este „caminul” aviaţiei iar pilotajul scopul existenţei acestuia. Şi dacă pilotul Adrian Iovan s-a dovedit continuu un profesionist desăvârşit – ca majoritatea dintre colegii săi în viaţă – totuşi, în ultimul timp, a extins scopul pilotajului practicat ca meserie în sine, dându-i un sens în plus: a zburat pentru a salva vieţi! Şi a reuşit de multe zeci de ori, ultima dată cu sacrificiul suprem.
Şi dacă în amintirea unui om plecat la Domnul – care a fost sau nu neapărat „cineva” în viaţă – rămâne o inscripţie comemorativă pe o piatră funerară, cred că amintirii acestui om i se cuvine mai mult decât atât. Dacă aeroportul ultimei sale destinaţii – neatinse - îi va purta numele ar putea fi o permanentă conștientizare a semenilor asupra scopului pentru care a ajuns să-şi piardă viaţa. Oare de ce nu suntem în stare să acceptăm eroi în viaţă? Parcă-i o regulă: trebuie să se producă o tragedie care să genereze recunoaşterea meritelor de excepţie ale celor care nu mai sunt printre noi!
Au fost multi, de pe plaiurile bihorene, care s-au remarcat în mica lume a aviaţiei; din păcate pe alte meleaguri. Iar, faţă de ce s-a întâmplat în timp pe Aeroportul Oradea nu se poate vorbi de o tradiţie ca atare, poate doar prin fiinţarea aeroclubului care deja are un nume recunoscut „Smaranda Brăescu”. Tocmai de aceea oricare altă încercare de schimbare a numelui aeroportului a fost sortită eşecului!
Conjugată cu recentul comunicat referitor la iminenta demarare a recondiţionării facilităţilor aeroportuare – aştepată de mai bine de 10 ani – redenumirea aeroportului ar marca o noua viaţă a acestuia. Şi când modernizarea se va concretiza, vom putea afirma că, la scară mică, am asistat la materilizarea mitului Păsării Phoenix pentru Aeroportul Adrian Iovan şi „in memoriam” pilotului erou.

                       Comandor inginer(r) şi fost Director Operaţional, Tehnic şi Securitate Aeriană al Aeroportului Oradea

                                                           Teodor-Ion Pogăceanu