joi, 20 martie 2014

Domnule /Doamna : Deputat/Senator

SI NOI NE-AM ADRESAT PARLAMENTARILOR BIHORENI !



SINDICATUL CADRELOR MILITARE  DISPONIBILIZATE -     
                                                     FILIALA  ORADEA
                  
                                                    
Adresa : Cod 410210 – Oradea, judetul Bihor, Str.Episcop Mihai Pavel nr. 8
   Telefon : Presedinte             0736 601 128;  0743 067 760; E-mail: velna.cotrean@yahoo.com
                 : Secretar                0736 601 129;  0745 590 321; E-mail: sanduoradea@yahoo.com   
   Site : www.scmdoradea.blogspot.com               
   Cont bancar :  BRD, Agentia Carol : RO41BRDE441SV79262374410
CUI : 26096263
 

NR. 46/20.03.2014 - Domnului Deputat : Cseke Attila Zoltan
NR. 47/20.03.2014 - Domnului Deputat : Szabo Odon
NR. 48/20.03.2014 - Domnului Deputat : Hulea Ioan
NR. 49/20.03.2014 - Doamnei Deputat : Varga Lucia -  Ana
NR. 50/20.03.2014 - Domnului Deputat : Costin Gheorghe
NR. 51/20.03.2014 - Domnului Deputat : Bogdan Gheorghe Danut
NR. 52/20.03.2014 - Domnului  Senator : RomanIoan - Sorin
NR. 53/20.03.2014 - Doamnei  Deputat : Draghici Sonia
NR. 54/20.03.2014 - Domnului Deputat : Cupsa Ioan
NR. 55/20.03.2014 - Doamnei  Deputat : Chereches Florica
NR. 56/20.03.2014 - Domnului Deputat : Merka Adrian Miroslav

NR. 57/20.03.2014 - Doamnei  Senator : Biro Rozalia Ibolya
NR. 58/20.03.2014 - Domnului  Senator : Boeriu Valeriu – Victor
NR. 59/20.03.2014 - Domnului  Senator : Bodea Cristian – Petru
NR. 60/20.03.2014 - Domnului  Senator : Bodog Florian - Dorel



                    Domnule /Doamna : Deputat/Senator
                             
                              Domnule /Doamna : Deputat/Senator
                              Va supunem atentiei o analiza profunda si realista a situatiei dezonorante si nedrepte in care a fost adus personalul Armatei, activ si in rezerva (pensionarii militari), rugandu-va ca prin comportamentul politic , atitudinea si votul exprimat, sa eliminati din legislatia specifica structurilor sistemului de securitate, ordine publica si aparare  nationala, a acelor prevederi incorecte si nedrepte, cu privire la statutul si drepturile militarilor  activi sau rezervisti.
                              Din respect pentru timpul dumneavoastra nu va vom supune analizei elemente emotionale in legatura cu statutul social al militarilor, in special riscurile, responsabilitatile, si servitutile profesiei de militar :                                                                                              
-   asumarea prin juramant a sacrificiului suprem;
-   limitarea drastica a exercitiului unor drepturi si libertati fundamentale;                                    
-   inexistenta contractului (cartii) de munca;                                                                      
-   programul de munca nenormat;                                                                          
-   interdictia accesului la surse suplimentare de  venit;                                                                  
-   mutarile la ordin dintr-o garnizoana in alta, cu implicatii majore asupra situatiei familiale;
-    etc.
                              In procesul de aderare la structurile euro-atlantice, Armata a fost prima institutie a Statului roman care a parcurs o reforma reala, reducandu-si drastic efectivele de la 320.000 de oameni in anul 1989, la 75.000 in 2007. In acest context, peste 40.000 de cadre militare - generali, ofiteri, maistri militari si subofiteri – au fost nevoite sa paraseasca sistemul si sa-si incheie cariera militara inainte de termen, in plina ascensiune profesionala, in conditiile in care Statul roman, prin legislatia adoptata, le asigura recunoasterea si rasplata muncii depuse, precum si continuarea activitatii in alte sectoare, inclusiv cumulul salariului cu pensia.
                              Ca urmare a eforturilor cadrelor militare, multe dintre ele in rezerva acum, Armata Romaniei este astazi integral profesionalizata, isi indeplineste cu cinste si sacrificii misiunile in teatrele de operatiuni internationale, bucurandu-se de increderea si pretuirea romanilor.
                             
                              Domnule Deputat/Senator
                              Va rugam sa aveti in vedere ca, in decursul procesului complex de transformare, Armata, impreuna cu structurile de securitate si ordine publica, a desfasurat o ampla activitate de documentare asupra legislatiei care sta la baza organizarii si functionarii acestor institutii si care reglementeaza statutul cadrelor militare active si in rezerva din tarile cu democratii avansate. Datele si principiile cuprinse in legislatia tarilor din Tratatul Nord-Atlantic au fost utilizate la realizarea cadrului legislativ romanesc in vigoare pana in anul 2010.
                              Apreciem ca nu mai este cazul sa amintim actele normative, emise in perioada 2010-2012, care au bulversat legislatia cu privire la organizarea si functionarea structurilor militarizate ale Romaniei, mass-media consacrand spatii importante dezbaterii cauzelor dar mai cu seama efectelor produse.
                             
                              Domnule /Doamna : Deputat/Senator
                              Va prezentam in cele ce urmeaza solicitarile militarilor in rezerva si retragere, din Filiala Oradea a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, care au fost incadrati in diferite unitati ale Ministerului Apararii Nationale si ale Ministerului Administratiei si Internelor :
  1. Adoptarea Legii pensiilor militare de stat. - Este un obiectiv asumat de catre partidele politice din USL, pe timpul campaniei electorale, ca urmare a nedreptatii la care au fost supusi militarii prin masurile abuzive ale regimului Basescu-Boc. Necesitatea unui asemenea act legislativ rezida din faptul ca, de la obtinerea primului grad ca ofiter, maistru militar sau subofiter si pana la varsta de 63 de ani, iar in situatii exceptionale chiar dupa aceasta varsta, cadrele militare sunt in evidenta Armatei si pot fi rechemate in activitate pentru a-si face datoria fata de Stat si Popor, conform pregatirii si capacitatii lor. Aceasta presupune, implicit, mentinerea concordantei cuantumului pensiei cu evolutia veniturilor obtinute de militarii in activitate, cu grade si functii echivalente celor dobandite de rezervist la iesirea din serviciul activ.
                              Dupa adoptarea Legii pensiilor militare de stat, militarii in rezerva / retragere care doresc, vor putea sa opteze pentru mentinerea in plata a cuantumului pensiei stabilite pe baza OUG nr.1/2011 (Legea 165/2011), desigur daca a fost corect si legal calculat.
  1. Renuntarea, in perspectiva Legii unitare a salarizarii, la stabilirea unei echivalari a soldelor militarilor cu salariile altor bugetari si la determinarea cuantumului pensiei pe baza principiului contributivitatii. - Spre deosebire de celelalte categorii socio-profesionale, carora, prin lege, li se stabileste nivelul retributiei functie de o durata a indeplinirii sarcinilor de serviciu de 8 ore x 5 zile pe saptamana, iar toate depasirile sunt recompensate suplimentar, serviciul militar presupune a fi disponibil permanent, in orice conditii si oriunde este nevoie.
Deoarece retribuirea functie de factorul „timp de lucru” nu este posibila, stabilirea cuantumului pensiei pe baza principiului contributivitatii este discriminatorie si nedreapta fata de militari.
  1. (Re)acordarea dreptului deplin si nediscriminatoriu la munca, prin abrogarea Capitolului IV din Legea nr.329 / 2009. - Si acest obiectiv a fost asumat in campania electorala, de partidele care au castigat alegerile generale din 9 decembrie 2012, sub sigla USL, la solicitarea militarilor in rezerva, care sunt impiedicati sa munceasca in folosul societatii, in conditiile in care, conform legii, au iesit din serviciul activ (ca peste tot in lumea civilizata), la varste mult sub nivelul la care se pensioneaza personalul civil. Reintegrarea in serviciu se face la solicitarea celor care doresc acest lucru, pe baza evaluarii de catre angajator a competentei rezervistului de a indeplini sarcinile de serviciu in domeniul sau in locul de munca respectiv, deci nu se pune problema favorizarii unei anumite categorii de solicitanti in detrimentul altora.
  1. Recuperarea drepturilor banesti de care au fost privati o parte dintre militarii in rezerva / retragere. - Prin adoptarea Legii nr.241 / 2013 Statul recunoaste, implicit, ca unui anumit segment din randul militatrilor in rezerva / retragere li s-a facut o nedreptate, prin privarea acestora de un drept castigat. Prin urmare este corect, moral si legal ca acestora sa li se returneze sumele de bani care li s-au prelevat ca diferenta intre cuantumul pensiei din decembrie 2010 si cuantumurile mai mici primite pana in luna septembrie 2013 inclusiv. Aceasta cu atat mai mult cu cat aplicarea prevederilor Legii nr.241 / 2013 are, prin ea insasi, efecte negative asupra beneficiarilor din urmatoarele cauze :
                                               a) Prin lege, revenirea la cuantumul pensiei din decembrie 2010 presupune ca, de fapt, rezervistul sa primeasca aceeasi pensie ca in anul 2007, cand a avut loc ultima reactualizare. In felul acesta nu se tine seama de evolutia preturilor, rata inflatiei, nivelul cursului de schimb al monedei nationale din aceasta perioada, deci dreptatea facuta rezervistilor este cat se poate de stramba.
                                               b) Mai mult, cuantumul pensiei primit in luna octombrie 2013 nu reprezinta revenirea la o pensie militara, dar nu este nici legat de punctul de pensie stabilit conform Legii nr.263 / 2010, care ar trebui indexat, conform legii, in fiecare an. In felul acesta, „beneficiarii” Legii 241 / 2013 sunt din nou discriminati, ei fiind exclusi de la indexarile anuale, iar cum pana la promulgarea Legii pensiilor militare va mai trece destul timp, aceasta excludere devine tot mai greu de suportat.
  1. Anularea discriminarii dintre militarii trecuti in rezerva inainte si dupa 1 ianuarie 2011. - Deoarece Hotararea Guvernului nr.1019 / 2010, referitoare la activitatile cu conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii specifice pentru cadrele militare in activitate, in mod explicit modifica deci nu inlocuieste  prevederile Hotararii Guvernului nr.1294 / 2001, este normal si legal ca noile conditii sa fie aplicate tuturor celor care au beneficiat de prevederile celei din urma hotarari, altfel suntem din nou in fata unei situatii clare de discriminare. Discriminarea este evidenta si daca tinem cont de faptul ca gradul de dificultate al conditiilor de munca, in aceleasi locuri si pentru aceleasi functii, nu putea fi diferit in cele doua perioade stabilite arbitrar de legiuitor.
  1. Acordarea accesului nediscriminatoriu, pentru toate organizatiile militarilor in rezerva / retragere, constituite legal, care nu au caracter lucrativ, la facilitatile oferite de catre ministerele tutelare. - Pe timpul serviciului militar activ, in conformitate cu prevederile regulamentare, am avut in grija „bunurile Armatei si ale Poporului”, am contribuit cu totii la intretinerea si dezvoltarea patrimoniului institutiilor noastre. Faptul ca numai unii dintre noi beneficiaza legal de aceasta logistica, in baza unor criterii greu de inteles, nu poate fi numit altfel dacat discriminare.
                                              



                                                           CONCLUZII

                              Cei care am imbratisat cariera armelor si care ne-am asumat obligatia ca pana la implinirea varstei de 63 de ani, cel putin, sa fim pregatiti a ne face datoria de onoare fata de Statul si Poporul Roman, suntem constienti de faptul ca, in conditiile actuale, exista persoane si categorii sociale cu o situatie materiala mult mai dificila decat a noastra.
                              Sistemul militar, chiar ca si componenta a sistemului social, are un caracter cu totul aparte, supunandu-se unor reguli si conditii cu totul diferite de restul societatii. Acest truism, ce nu poate fi negat de orice om de buna credinta, este intarit (daca mai era nevoie) de legamantul de sange al fiecarui militar cu tara sa :

                                               „ Jur sa-mi apar tara chiar cu pretul vietii”.

                              Caracterul cu totul aparte al sistemului militar, cum am afirmat mai sus, decurge din rolul sau de element de actiune in situatiile cele mai critice care pot surveni in istoria unui Stat, cand in cumpana poate fi insasi existenta Statului ca entitate. Desigur, in perioade de relativa liniste – precum cea pe care o parcurgem in prezent – cand zonele de conflict sunt relativ departe de granitele proprii, in mentalul colectiv se poate insinua ideea ca situatia Fortei Armate a Romaniei nu prezinta un prea mare interes. A crede ca locul fruntas pe care il ocupa Armata, in diferitele sondaje de opinie, reprezinta dovada unui atasament real al populatiei fata de institutia militara, poate fi o capcana deosebit de periculoasa. O asfel de optiune a cetatenilor poate fi mai degraba un refugiu in fata nemultumirii generate de actiunile altor componente ale Statului, care dezamagesc prin prestatia lor.
                              Guvernantii nu au voie sa gandeasca asa. Cei care si-au asumat conducerea Statului, indiferent de doctrina politica pe care sustin ca o imbratiseaza, trebuie sa constientizeze ca, in situatii limita, generate de conflicte armate sau de
catastrofe naturale, balanta intre „a fi” sau „a nu mai fi”, este inclinata de FORTA ARMATA.
                              Refuzam sa acceptam ideea ca politicienii nostri, dintre care foarte multi au absolvit diferite cursuri la Universitatea Nationala de Aparare, nu stiu ca in caz de agresiune asupra teritoriului national, primii care intra in lupta sunt componentii FORTEI ACTIVE, cei care, echipati cu unforme stralucitoare, defileaza in zilele de sarbatoare si primesc aplauzele asistentei. Dar, pentru ca la razboi se mai si moare, rezultatul final al luptei este stabilit de actiunile REZERVEI, de organizarea, dotarea si moralul acesteia.
                              Marile imperii, cladite de-a lungul veacurilor, s-au prabusit nu din cauza superioritatii militare a celor care i-au atacat, ci a lipsei de interes manifestata de proprii luptatori.
                              Tehnica de lupta si materialele necesare pot fi procurate si in regim de urgenta in preajma unui conflict, lumea fiind plina de dealeri gata sa satisfaca orice cerere, dar daca statul nu are oameni pregatiti si motivati pentru a manui armamentul si a exploata echipamentele, va trebui sa inchirieze militari.
                              Sau sa se resemneze : DACA NU AI REZERVA, NU ARE ROST SA INTRI IN RAZBOI.
                              Cu speranta ca mesajul nostru va fi corect inteles si ca veti considera necesar sa va implicati in rezolvarea solicitarilor noastre, asa cum ati promis in campania electorala, va asiguram de cele mai alese sentimente de pretuire, urandu-va multa putere de munca pentru a onora cum se cuvine importanta misiune asumata.



DORIM SA NE TRANSMITETI CONFIRMAREA PRIMIRII DOCUMENTULUI MAI SUS PREZENTAT,PUNCTUL DUMNEAVOASTRA DE VEDERE LA CELE SEMNALATE MAI SUS, SI SUSTINEREA LUI IN LUARILE DUMNEAVOASTRA DE CUVINT IN CADRUL SEDINTELOR LA CARE PARTICIPATI.

Cu stima si aleasa consideratie,

BIROUL OPERATIV AL FILIALEI ORADEA
Mr. (r) Toncean Valer
 – Presedinte S.C.M.D. – FILIALA ORADEA
Lt. Col. Dipl. Ec. (r) Tudor Alexandru-Costel
– Secretar  S.C.M.D. – FILIALA ORADEA




Honor et Patria! Vae victis!

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate       
Persoana juridica autorizata, dosar 26479/299/2009 , Judecatoria Sectorului 1, – Sentinta civila nr. 83/2009 .