marți, 1 septembrie 2015

A 52 -A ANIVERSARE A INFORMATICIENILOR MILITARI



ZIUA INFORMATICIANULUI MILITAR

De aproape o jumătate de veac, Calendarul militar sarbatoreste la fiecare început de septembrie "Ziua informaticianului militar".

La 1 septembrie 1963 se marchează momentul apariţiei specialităţii militare de informatician. Actul de naştere îl reprezintă înfiinţarea, în cadrul Direcţiei Generale a Înzestrării Armatei, a Grupei de automatizare care, a fost supusă unor transformări succesive ce aveau să răspundă provocărilor unui domeniu de vârf al cunoaşterii. Această specialitate a avut o expansiune rapidă, "cucerind" Armata în toate domeniile ei de activitate, de la evidenţa resurselor până la luarea deciziei în operaţia militară.
Evoluţia în domeniul militar, nu numai în sectoarele vieţii economice şi sociale, a generat oportunităţi de îmbunătăţire a actului de comandă şi control, de perfecţionare a pregătirii personalului, de dotare cu tehnologii moderne a modificat din temelii concepţii şi strategii şi a creat capacitatea de ripostă la un nou tip de război, războiul cibernetic.

Aproape că nu mai există domeniu în cadrul structurilor militare în care să nu fi răzbit computerul şi omul din spatele lui. Experienţa acumulată de-a lungul timpului de informaticienii militari români a permis orientarea efortului în direcţia folosirii resurselor pentru dezvoltarea asigurării matematice cu programe şi utilizării mai eficiente a dotării tehnice.

Trebuie menţionate eforturile pentru realizarea unor sisteme informatice şi aplicaţii de mare volum necesare direcţiilor centrale în domeniile personal, financiar-contabil, mobilizare, înzestrare, învăţământ, construcţii şi cazarea trupelor şi nu numai.

La ceas aniversar dorim informaticienilor militari împlinirea tuturor aspiratiilor profesionale si personale.

LA MULTI, FRUMOSI SI SANATOSI ANI !
BIROUL OPERATIV AL SINDICATULUI CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE – FILIALA ORADEA
SECRETAR , LT.COL. (Rz.) DIPL. EC. TUDOR ALEXANDRU - COSTEL