sâmbătă, 24 octombrie 2015

ZIUA ARMATEI ROMÂNE LA CEAS ANIVERSAR !



Ziua Armatei Române.

            Armata Româna  la 25 octombrie 1944 a eliberat de sub ocupatia horthysta Transilvania de Nord. Se împlinesc in acest an sapte decenii de când ostasii Armatei României eliberau ultimele mari orase transilvanene, Carei si Satu Mare, de sub ocupatia straina.
Faptele de arme ale celor care si-au jertfit viata pentru libertatea si independenta patriei sunt un exemplu pentru toti românii iar eroii acelor timpuri sunt omagiati de Ziua Armatei prin ceremonii militare organizate la monumentele ridicate în tara în memoria lor.
Datoram respect soldatilor români care au luptat la Oarba de Mures, Paulis, Odorhei, Reghin, Sfântu Gheorghe, Târgu Mures, Turda, Cluj-Napoca, Oradea, Turda, Carei sau Satu Mare.
Datoram respect si admiratie supravietuitorilor acestei conflagratii ,veteranilor celui de al Doilea Razboi Mondial ”mari” modele pentru mai tinerii lor camarazi.
Generatiile prezentului ,  militarii de toate gradele care îsi slujesc în prezent Tara sub Drapel, au aceleasi misiuni ca si înaintasii lor: apararea independentei, suveranitatii, integritatii teritoriale, unitatii si democratiei constitutionale ale României.
Anul acesta sărbătorim 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, 70 de ani de pace, 70 de ani departe de ororile unui război care a marcat întreaga omenire.
În semn de preţuire pentru cei care au scris cu sângele şi sacrificiul lor, cu devotament şi curaj, istoria glorioasă a ţării, Guvernul României a declarat anul 2015 drept „Anul Veteranilor de Război

Armata a reprezentat şi continuă să reprezinte unul dintre pilonii pe care întreaga naţiune s-a sprijinit în momentele grele.
Profesionalismul si puterea de sacrificiu demonstrate de militarii nostri în teatrele de operatii au consolidat statutul României de membru activ , credibil al Aliantei Nord-Atlantice.
Calitatea de membru al NATO aduce pentru tara noastra cele mai solide garantii de aparare. Evolutiile situatiei de securitate din regiunea noastra demonstreaza importanta optiunii      strategice pe care România a facut-o dupa 1989 : alaturarea si integrarea în spatiul euro-atlantic.
Momentul de sarbatoare al acestei zile gaseste institutia militara într-un amplu proces de transformare si modernizare, concomitent cu profesionalizarea fortelor si instruirea comandamentelor, în consens cu cerintele de interoperabilitate cu armatele tarilor membre ale NATO.
Recunoştinţă eroilor care şi-au pierdut viaţa pe câmpul de luptă.

Dorim tuturor militarilor activi, in rezerva, in retragere :
La multi frumosi si sanatosi ani !
BIROUL OPERATIV AL SINDICATULUI CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE – FILIALA ORADEA
Lt. Col. Dipl. Ec. (r) Tudor Alexandru-Costel – Secretar  S.C.M.D. – FILIALA ORADEA