joi, 12 noiembrie 2015

LA MULTI ANI CERCETASI MILITARI !



Ziua elitei Armatei: cercetaÅŸii militari

dar, totodată, omniprezent.

 „Audi, vidi, sile!”

(„Ascultă, urmăreÅŸte ÅŸi taci”)
este motto-ul care defineÅŸte blazonul cercetaÅŸilor!
Azi, 12 noiembrie 2015, se împlinesc  156 de ani de când la 12 noiembrie 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, prin Ordinul de Zi nr.83, a semnat actul de constituire a “SecÅ£iei a II-a” din cadrul “Corpului de Stat Major General”, ca prim element organizat al cercetarii Armatei române. Această zi se constituie ca un moment de sinteză a faptelor ce situează structurile, unităţile ÅŸi subunităţile de cercetare în elita ForÅ£elor Armate.
Este clipa de meritată sărbatoare pentru cercetaÅŸi, care de-a lungul anilor au construit edificiul unor structuri capabile să-ÅŸi îndeplinească misiunile specifice la nivelul celor mai exigente cerinÅ£e. Efortul neprecupeÅ£it, planificarea judicioasă, coordonarea eficientă ÅŸi profesionalismul cercetaÅŸilor în desfăşurarea activităţilor ÅŸi a acÅ£iunilor specifice sunt fundamentele realizărilor care scriu istoria cercetării.  ÃŽnfiinÅ£ată ca urmare a creÅŸterii nevoilor de informaÅ£ii, cercetarea ÅŸi-a extins obiectivele ÅŸi orizonturile având ca element de comparaÅ£ie armatele moderne prin însuÅŸirea ÅŸi aprofundarea cunoÅŸtinÅ£elor militare ÅŸi prin perfecÅ£ionarea deprinderilor necesare culegerii datelor ÅŸi a informaÅ£iilor despre inamic, în toate condiÅ£iile de timp ÅŸi anotimp, ziua sau noaptea.
Reuşita oricărei misiunii este asigurată de deţinerea informaţiei. Depinzând de doi factori, timpul şi calitatea, informaţia este baza deciziilor luate de factorii de conducere şi totodată salvează vieţii omeneşti. Filtrul minţii cercetaşului rezultă informaţia necesară deciziei. Ei au învăţat să citească detaliile de planimetrie, atitudinile şi sentimentele localnicilor, urmele lăsate de trecerea unei maşini, a unui om sau animal.
Ei sunt cei care iau pulsul fierbinte al ariei de responsabilitate. Sunt primii care se expun pericolului şi care îşi sacrifică viaţa pentru ceilalţi dacă situaţia o impune.
Vremurile au trecut, cercetarea şi-a făcut din plin datoria în cele 3 mari conflagraţii în care Armata României a fost implicată, Războiul de Independenţă, Primul Război Mondial şi Cel De Al Doilea, dovedind în faţa istoriei cu fapte şi jertfe devotamentul profesioniştilor armei.Transformările continue la care este supusă Armata a afectat şi cercetarea. Reducererii drastice a efectivelor i-a urmat lărgirea paletei de misiuni specifice. Dar cerecetarea s-a achitat cu brio de ele.
Aderarea Romaniei la NATO ÅŸi profundele transformări ale Armatei României au marcat ÅŸi specialitatea militară – Cercetare. Contextul actual de securitate reprezintă pentru cercetaÅŸi , o provocare în plan conceptul ÅŸi acÅ£ional. ÃŽn acest sens, a fost necesar să se reformuleze principiile, direcÅ£iile de acÅ£iune, modalităţile ÅŸi procedurile acÅ£ionale ce Å£in de domeniul cercetării.
În cadrul armelor şi specialităţilor militare, cercetaşii întruchipează şi pun în beneficiul acesteia cele mai alese însuşiri morale şi calităţi profesionale.
CercetaÅŸii sunt discreÅ£i, vigilenÅ£i ÅŸi invizibili, profesioniÅŸti deosebiÅ£i, antrenaÅ£i să culeagă ÅŸi să furnizeze oportun date ÅŸi informaÅ£ii, în orice condiÅ£ii de teren ÅŸi climă ,capabili să coboare din înaltul cerului sau în adancul apelor. CercetaÅŸii sunt pregătiÅ£i permanent ÅŸi apÅ£i în orice moment pentru misiunile “oriunde-oricând”.
Cercetarea a fost chemată să dea caracterul de elită al Armatei Române în cadrul NATO. Astfel înfiinţarea Centrului de Excelenţă HUMINT NATO de la Oradea vine să certifice în faţa Aliaţilor profesionalismul cercetaşilor Armatei României.

Specificul armei e… discreÅ£ia !

LA MULTI, FRUMOSI SI SANATOSI ANI !
BIROUL OPERATIV AL SINDICATULUI CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE – FILIALA ORADEA
SECRETAR , LT.COL. (Rz.) DIPL. EC.TUDOR ALEXANDRU - COSTEL