luni, 16 noiembrie 2015

LA MULTI ANI TRANSPORTATORILOR MILITARI !




Ziua Transporturilor Militare

La 16 noiembrie 1880, odată cu înfiinţarea celui de-al doilea batalion de geniu s-a constituit şi câte o companie de căi ferate, primele subunităţi de acest fel din Armata română.
A fost înfiinÅ£at în cadrul DirecÅ£iei a II-a din Ministerul de Război, Biroul 3 Transporturi Militare. Structurile de miÅŸcare ÅŸi transport au reprezentat de la înfiinÅ£area lor un element important în asigurarea sprijinului logistic, necesar îndeplinirii misiunilor încredinÅ£ate forÅ£elor armate române. Nevoile crescânde de deplasare a trupelor ÅŸi de asigurare a unor cantităţi apreciabile de materiale au impus redimensionarea ÅŸi transformarea structurilor militare de transporturi. Aceasta s-a dezvoltat ca reacÅ£ie la necesităţi, ajungând în perioada celui de-al doilea Război Mondial, la peste 50 de mii de oameni. 
După anul 1990, odată cu restructurarea şi redimensionarea armatei, trupele de căi ferate s-au integrat procesului de restructurare şi modernizare al armatei române, suferind transformări şi reduceri.
 
Structurile de mişcare şi transport din Armata României cuprind Centrul de coordonare a mişcării cu opt birouri transporturi teritorial la Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj , Braşov, Iaşi, Galaţi şi Constanţa. La nivelul statelor majore există secţii, birouri sau compartimente, batalioane, companii, plutoane de mişcare şi transport. Centrul de coordonare al mişcării, constituit în anul 2000 s-a înfiinţat din necesitatea de a realiza structuri de transporturi militare compatibile cu cele existente în ţările membre NATO. Centrul participă la elaborarea actelor normative, specifice în domeniul transporturilor militare şi îi revine şi sarcina de a asigura legătura permanentă, schimbul de date şi informaţii cu centrul aliat de coordonare a mişcării la comandamentul suprem al puterilor aliate din Europa.
Militarii din domeniul transporturilor mnilitare se bucură de prestigiu în rândul camarazilor din Armata României câştigat printr-o istorie interesantă şi bogată. Misiunea încredinţată de conducerea armatei, specialiştilor din domeniul transporturilor militare a fost îndeplinită întotdeauna cu rezultate remarcabile.
ÃŽi felicitam pe cei ce mai slujesc aceasta arma, si avem certitudinea  si speranta ca arma  Cai Ferate nu a ajuns "pe linie moarta",  ca isi va aduce si in continuare aportul pentru atingerea standardelor internationale pe aceasta "linie" profesionala.

LA MULTI, FRUMOSI SI SANATOSI ANI !
BIROUL OPERATIV AL SINDICATULUI CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE – FILIALA ORADEA
SECRETAR , LT.COL. (Rz.) DIPL. EC. TUDOR ALEXANDRU - COSTEL