duminică, 21 august 2016

154 ANI DE MEDICINA MILITARA ROMÂNEASCA . LA MULTI ANI !



ZIUA MEDICINEI MILITARE ROMÂNEȘTI
154 DE ANI DE MEDICINA MILITARA ROMÂNEASCA

La data de 21 August 1862, printr-un înalt decret domnesc, au fost înfiinţate Corpul ofiţerilor sanitari ai armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român. S-a constituit astfel organismul specializat pentru asigurarea păstrării sănătăţii efectivelor armatei române.
 
Încă de la începuturile ei, medicina militară a beneficiat de profesionalismul şi calităţile generalului de divizie medic dr. Carol Davila, care la acea vreme era inspector general al serviciului sanitar al armatei, director al Şcolii de Medicină (întemeietorul învăţământului medico-militar şi medical superior din ţara noastră), inspector al adminstraţiei centrale sanitare al spitalelor. Începuturile medicinei militare au fost legate de strălucita imagine a generalului de divizie dr. Carol Davila, inspectorul general al serviciului sanitar al armatei, director al Şcolii de Medicină, actuala Universitate de medicină şi farmacie din Bucureşti care îi poartă numele, fiind considerat întemeietorul învăţământului medical superior din ţara noastră, în plus inspector al adminstraţiei centrale sanitare a spitalelor.
 
Elaborarea „InstrucÅ£iunilor pentru funcÅ£ionarea ambulanÅ£elor” ÅŸi a „Deciziei relative la serviciul ambulanÅ£elor în armată”, precum ÅŸi promulgarea, prin ÃŽnaltul Decret nr. 1125/15.04.1882, a „Legii pentru organizarea Serviciului Sanitar al Armatei” a creat cadrul normativ de funcÅ£ionare a serviciului sanitar militar, condus de o direcÅ£ie specializată existentă în cadrul Ministerului de Război. Medicii militari de toate specialităţile au devenit, în timp, personalităţi recunoscute de lumea medicală pe plan intern ÅŸi internaÅ£ional.
Gen. Prof. Dr. Carol Davila pune bazele serviciului medical al armatei, din dorinta de a participa la limitarea efectelor epidemiilor de tuberculoza, holera, dizenterie, tuberculoza sau febra tifoida in contextul conflictelor armate ale vremii.
Pe 21 august se sarbatoreste ziua Medicinei Militare. Astfel Romania intra in randul select al unor tari ca Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Franta, Italia, Turcia, state cu traditie in medicina militara.Dupa 1989 Medicina Militara romaneasca se remarca prin participarea cu spitale militare de campanie in cadrul fortelor de mentinere a pacii din diferite teatre de operatiuni din lume.
In prezent institutia  care guverneaza organizarea medico-militara este reprezentata de Directia Medicala din cadrul Ministerului ApararariiNationale.Medicii militari sunt ofiteri ai Armatei Romane avand responsabilitati si beneficii caracteristice statutului  militar desfasurandu-si activitatea medico-militara in unitati si spitale ale Ministerului Apararii.

LA MULTI, FRUMOSI SI SANATOSI ANI !
BIROUL OPERATIV AL SINDICATULUI CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE – FILIALA ORADEA
SECRETAR , LT.COL.DIPL. EC. (Rz.) TUDOR ALEXANDRU - COSTEL