miercuri, 25 ianuarie 2012

Orădenii au dat mână cu mână, fără incidente


În condiţiile în care, ţara întreagă vuieşte de proteste împotriva regimului Băsescu, în condiţiile în care, nemulţumire sunt exprimate prin viu grai, de o mulţime, pe care lumea întreagă o credeau inertă, îngheţată în mizeria în care a fost aruncată, de o putere nesăţioasă, orădenii au găsit suficientă tărie, în ziua de 24 ianuarie, pentru a nu macula aniversarea celor 153 de ani, de la înfăptuirea Unirii Principatelor, cunoscută drept “Unirea cea Mică”.
“Unirea, domnilor, eu nu cunosc nimănui dreptul să zică că Unirea este opera sa, Unirea este actul energic al întregii naţiuni române,… Unirea, naţiunea a făcut-o…”  erau cuvintele rostite de Kogălniceanu în 1863 în faţa parlamentului, lucru valabil şi pentru zilele noastre, zile în care mulţi dintre cei care ajung la putere confiscă drepturi şi realizări ale naţiuni şi îşi drapează “ilustrele” nulităţi cu merite ce nu le aparţin; şi mă gândesc ce ar fi în ziua de azi, onor președintele Băsescu, fără coloneii din Armata Română, care mușcau din ţărâna agriculturii româneşti împreună cu subordonaţii lor, iar între doua campanii agricole,  fraternizau cu revoluţionarii unui decembrie ’89, făcând posibilă, ascensiunea unor gunoaie, în ierarhiile pluripartitismului şi în forurile legiuitoare şi executive ale ţării.
Este foarte adevărat că Oradea a fost, este şi cred că va mai fi o urbe liniştită, de multe ori ai putea spune ca este oraşul în care nu se întâmplă nimic; o fi de bine, o fi de rău? Nu am un răspuns care să-mi dea dreptul de a judeca.
Aşadar cu mic, cu mare, câteva sute de orădeni s-au înfiinţat în Piaţa Unirii ieri la ora 11.00 pentru a aduce un semn de recunoştinţă şi respect, celor care au făcut posibilă o Românie nouă, o Românie care avea să se desăvârşească la 1918, odată cu înfăptuirea Marii Uniri, a României Mari. Prezente au fost şi o mulţime de oficialităţi, primarul Oradiei – Ilie Bolojan cu eşarfă tricoloră se înţelege, Prefectul Gavrilă Ghilea, subprefectul Adelina Coste, președintele CJ Bihor – Radu Țîrle, viceprimarii Florica Cherecheș și Biro Rozalia vicepreședintele CJ – Dumitru Voloșeniuc, senatorii Ioan Mang (PSD) și Cornel Popa (PNL), deputatul PSD Ioan Sorin Roman și, Traian Bodea (PC).
De remarcat efectivele sporite de jandarmi, prezente, pentru a asigura desfăşurarea în condiţii de siguranţă a evenimentelor, efective cu mult mai mari decât de obicei, cu care s-a realizat un dispozitiv, care încercuia statuia lui Mihai Viteazul cu un cordon dublu de jandarmi.
După prezentarea onorului a fost salutat drapelului de luptă şi a garda de onoare, după care a fost intonat Imnului de Stat al României. Prefectul Gavrilă Ghilea şi conf. univ. dr. Gabriel Moisa de la Universitatea din Oradea au rostit două alocuţiuni scurte, referindu-se la semnificaţia evenimentului. Corul „Traian Moşoiu", condus de prof. Ioan Fluieraş, a fost cel care a dezmorţit asistenţa cu o suită de cântece patriotice legate de Unire.
Au urmat depunerile de coroane la statuia lui Mihai Viteazul, activitate care s-a desfăşurat fără incidente şi fără huiduieli, în afară de oficialităţi şi instituţii a fost remarcată, prezenţa Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), care neputând fi prezent la manifestaţiile din Bucureşti s-a mulţumit să fie prezent la evenimentele locale. Reprezentanţii puterii au trecut hopul fără să fie gratulaţi” de asistenţă ca în alţi ani (să fie oare doar o stare de acalmie?). Protestatarii autointitulaţi „nemulțumii regimului de la Oradea”, care zilnic sunt prezenţi la statuia lui Mihai Viteazul manifestând împotriva Guvernului Boc și a președintelui Traian Băsescu, au depus şi ei coroane şi au fost mai liniştiţi decât de obicei, iar în afară de câteva izbucniri în scandări, după terminarea Horei Unirii, acestea au fost repede acoperiţi de cei de la sonorizare, prin repetarea de câteva ori a Horei Unirii (probabil au primit instrucțiuni în acest sens), scena s-a repetat de mai multe ori, iar manifestanții nu au putut să îşi desfăşoare în voie scandările.
Evenimentul s-a încheiat cu un program de artistic de cântece populare  interpretate de Ansamblul Artistic Profesionist „Crişana". Evenimentul s-a încheiat cu Hora Unirii, în care s-au prins aproape toţi cei prezenţi şi din care n-au lipsit politicienii. 153 de metri, de panglică tricoloră s-a desfăşurat în mâinile  celor prinşi în horă, făcând deliciul copilaşilor prezenţi, aceasta fiind donată special pentru acest eveniment de un cetăţean al urbei de pe Crişul Repede.
Ţineţi aproape de popor nu rătăciţi !” îndemna Simion Bărnuţiu, dar cine oare mai are timp în zilele noastre de sfaturile părintești ale înaintaşilor? Se naște din nou o prăpastie între cei care conduc şi cei conduşi, iar dacă în Oradea este linişte, viitorul nu se ştie ce ne rezervă, de un lucru sunt sigur şi anume, că apele liniştite sunt adânci.