vineri, 1 martie 2013

ZIUA AUTOMOBILISTILOR MILITARI1 MARTIE,

ZIUA AUTOMOBILISTILOR MILITARI

In urma cu 96 de ani, in primăvara anului 1917, în cadrul procesului de reorganizare a armatei române era înfiinţat, cu începere de la 1 martie 1917, Regimentul de Tracţiune Automobilă.

Acest moment semnifică apariţia Armei Auto în cadrul organismului militar românesc.

Ofiţerii necesari acestui regiment au fost luaţi dintre ofiţerii activi şi de rezervă, precum şi dintre subofiţerii din cadrul formaţiunilor de automobile de pe lângă unităţile militare.

Fie ca este vorba de transport de personal, fie ca este vorba de transport armament ,munitii,hrana sau materiale logistice, automobilistii militari sunt principalul pilon in sustinerea logistica a luptei. Pantha rei, „se-nvarte roata“. Fiecare existenta individuala sau de grup trece prin timp creand cu sine istoria.

Ziua de 1 Martie ne reaminteste ca automobilistii militari au avut un rol important de-a lungul timpului.Acest lucru poate fi remarcat de la existenta primelor care de lupta si pana la autovehiculele performante din prezent.Importanta folosirii autovehiculelor in scopuri militare s-a evidentiat pe parcursul conflictelor militare cand acestea au fost utilizate pentru transportul trupelor si materialelor de toate resorturile.

Azi, in conditiile razboiului modern, nu poate fi conceputa nici o actiune militara fara aportul autovehiculelor.Transporturile auto reprezinta un element vital al sustinerii logistice, fara de care orice misiune poate fi sortita esecului.Mobilitatea si dinamismul au constituit dintotdeauna deziderate ale actiunilor militare pentru a amplifica posibilitatile de manevra in lupta si operatie, in scopul realizarii surprinderii la nivel tactic, operativ sau strategic.Toate acestea nu ar fi posibile fara existenta si evolutia transporturilor militare si, implicit, fara daruirea si perseverenta automobilistilor militari.

La ceas aniversar, tuturor celor aflati in slujba armei auto, felicitari și urari de bine.


BIROUL OPERATIV AL SINDICATULUI CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE - FILIALA ORADEA

SECRETAR , LT.COL. (Rz.) TUDOR ALEXANDRU - COSTEL