duminică, 31 mai 2015

A 2-a tripla sarbatoare a anului 2015 !



1.- Pogorârea Duhului Sfânt, ziua în care a luat fiinţă prima comunitate creştină.
Rusalii 2015.
 
Duminica Cincizecimii, a Pogorârii Sfântului Duh sau a Rusaliilor, este numită în popor şi Duminica Mare. Sărbătoarea cade întotdeauna duminica, la zece zile după Înălţare şi la 50 de zile după Paşte. În Vechiul Testament la această sărbătoare se mulţumea lui Dumnezeu şi pentru secerişul nou.În Noul Testament, aceasta zi aminteşte de venirea Duhului Sfânt peste apostoli. Apostolii au ieşit în toată lumea, săvârşind minuni, întorcând pe păgâni de la închinarea idolilor şi aducând la credinţă de la oameni simpli la împăraţi.
Rusaliile reprezintă, totodată, sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, pentru că, în aceeaşi zi, în urma cuvântării Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism aproximativ 3.000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.
Obiceiuri şi tradiţii - Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt a fost numită, în româneşte, Rusalii, de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană, consacrată cultului morţilor. Creştinii au preluat obiceiul roman, făcând din sâmbăta de dinaintea Rusaliilor una din zilele de pomenire generală a morţilor. În unele zone ale ţării, în sâmbăta Rusaliilor se împart oale împodobite cu flori, cu un colac deasupra, pentru pomenirea morţilor. În duminica Rusaliilor se împart farfurii frumos împodobite pentru vii.
Astfel, în ajunul Rusaliilor se ţin Moşii de vară sau de Rusalii, cu târguri unde oamenii găsesc cele necesare pomenilor, dar care sunt şi prilej de veselie. Se crede că sufletele morţilor (moşilor), după ce părăsesc mormintele în Joia Mare (cea de dinaintea Paştilor), se preumblă printre cei vii, înapoindu-se la locul lor în Ajunul Rusaliilor.
De Rusalii, în biserici se aduc ramuri verzi de tei sau de nuc, care se binecuvântează şi se împart credincioşilor. Acestea simbolizează limbile de foc ale puterii Sfântului Duh pogorât peste apostoli.Potrivit tradiţiei Bisericii Ortodoxe, lunea de după duminica Rusaliilor este consacrată proslăvirii Sfintei Treimi (Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh). Astfel, sărbătoarea Rusaliilor are consacrate două zile.În România, ambele sunt zile libere.
Pedeapsa ielelor - ÃŽn tradiÅ£ie se spune că persoanele care nu Å£in sărbatoarea de Rusalii vor fi pedepsiti de iele. Rusaliile sunt femei fabuloase, fiicele lui Rusalim ÃŽmpărat ÅŸi spirite malefice. Ielele sunt spirite rebele ale morÅ£ilor care, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare ÅŸi au petrecut Pastele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în lăcaÅŸurile lor pământene ÅŸi încep să facă necazuri oamenilor. 
La sate se păstrează tradiţia ca în această zi să se ducă la biserică pentru sfinţirea crengilor de tei şi nuc, acestea simbolizând limbile de foc ale puterii Sfântului Duh, care s-a pogorat peste Sfinţii Apostoli. Aceste crengute se agaţă apoi la straşina caselor sau la icoane. Se spune că acestea apară de cele rele.
2. - ZIUA GENISTILOR MILITARI
La 31 mai 2015 se împlinesc 156 de ani de când, prin aprobarea dată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza pe raportul Consiliului de MiniÅŸtri cu numărul 1902, a fost consfinÅ£ită în mod oficial naÅŸterea unei noi arme în Armata României moderne, prin înfiinÅ£area la IaÅŸi a primului batalion de geniu.Constituită pentru necesităţi militare, dar ÅŸi pentru realizarea unor lucrări publice de mare importanţă, arma Geniu a devenit, aÅŸa cum aprecia generalul Constantin Nicolae Hârjeu, “folositoare în timp de pace ÅŸi indispensabilă la război”.
A beneficiat, încă de la începuturile ei, de calităţile ÅŸi profesionalismul unui corp de cadre  cu pregătire superioară, care în timp au transformat trupele de geniu într-o armă de elită, ce a dat societăţii româneÅŸti personalităţi de certă valoare, cu o contribuÅ£ie deosebită atât pe plan militar, cât ÅŸi în alte domenii ale vieÅ£ii sociale. De la origine, arma geniu a fost de o mare complexitate, având în componenţă mai multe specialităţi:  pionieri, constructori de drumuri / poduri, pontonieri, precum ÅŸi subunităţi tehnice.
Istoria armei geniu de la apariÅ£ia sa ÅŸi până în prezent s-a identificat cu cea a armatei române, prin participarea la toate marile evenimente militare din istoria românilor, începând cu Războiul de Independenţă, primul război mondial, campaniile celui de al doilea război mondial, dar ÅŸi activităţi de mare anvergură desfăşurate pe timp de pace, pentru amenajarea teritoriului.După 1990, geniÅŸtii români au participat la misiuni de menÅ£inere a păcii ÅŸi reconstrucÅ£ie, precum ÅŸi la operaÅ£iile NATO, ONU, UE ÅŸi de tip coaliÅ£ie.Acestea, precum ÅŸi rezultatele deosebite obÅ£inute la exerciÅ£iile militare cu participare multinaÅ£ională, au constituit o contribuÅ£ie importantă la efortul general de integrare  militară europeană ÅŸi euroatlantică.
Monumentul Eroilor GeniÈ™ti din BucureÈ™ti a fost înălÈ›at din iniÈ›iativa generalului Constantin Stefanescu – Amza care, în calitate de comandant al Școalelor È™i Centrului de InstrucÈ›ie al Geniului, a lansat atât operaÈ›iunile de colectare a fondurilor necesare, cât È™i organizarea concursului pentru stabilirea realizatorului,a fost dezvelit la 29 iunie 1929 de către Alteta Sa Regala Nicolae, Principe al Romaniei în cadrul unei grandioase festivități în prezenÈ›a reprezentanÈ›ilor Casei Regale a guvernului, a capilor oÈ™tirii, a unui mare număr de generali de geniu activi È™i în rezervă, a È™efi lor serviciilor È™i comandamentelor unităților de geniu, a întregului corp ofiÈ›eresc È™i profesoral al Școlilor de Geniu È™i a tuturor elevilor acestora.
Monumentul este ̨nscris, sub denumirea Monumentul eroilor din arma geniului РLeul.
3. - Ziua rezervistului militar
 
Prin rezervişti militari se înţelege orice persoană care deţine grad militar în rezervă sau în retragere, respectiv soldaţi, gradaţi, subofiţeri, maiştri militari, ofiţeri şi generali, indiferent de instituţia publică din cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională în care şi-au desfăşurat activitatea.Rezerviştii militari au adus o contribuţie importantă la păstrarea Independenţei şi Suveranităţii ţării, a valorilor militare şi culturale ale poporului român. Instituirea unei zile a rezerviştilor militari constitute o recunoaştere a rolului acestora, de-a lungul istoriei, în cadrul societăţii româneşti.
Statutul de rezervist militar este onorant, iar această realitate este reflectată de un ÅŸir de argumente complexe, de mare consistenţă. ÃŽntr-o exprimare generală, rezerviÅŸtii de astăzi sunt cadrele militare de ieri, care au muncit în armată cu responsabilitate ÅŸi competenţă, în condiÅ£ii grele, de multe ori periculoase, suportând privaÅ£iuni ÅŸi servituÅ£ii deosebite. Ei au fost la dispoziÅ£ia instituÅ£iei ÅŸi statului român 24 de ore din 24, în fiecare zi, inclusiv în cele de sărbătoare, adică nelucrătoare. 
Să ne amintim că la Arad, încă din 15 martie 1990, se reînfinÈ›ează la Casa Armatei pentru prima dată în È›ară, AsociaÈ›ia Cadrelor Militare în Rezervă È™i în Retragere, fapt ce avea să se amplifice în toate garnizoanele militare din È›ară È™i să ducă la înfiinÈ›area în 20 martie 1991 a Uniunii Cadrelor Militare în Rezervă È™i Retragere. 
Este meritul regretaÅ£ilor Mr. Memetea Dumitru ÅŸi Mr. Gruiescu Gheorghe, care au organizat adunarea de constituire a AsociaÈ›iei Cadrelor Militare în Rezervă È™i în Retragere È™i au pus la dispoziÈ›ie acesteia spaÈ›iile È™i logistica necesare pentru începerea È™i buna desfășurare a activității. 
Având în vedere faptul că, în anul 1990, la 31 mai, a fost înfiinţată prima asociaţie formată din personal în rezervă sau în retragere, reluând o tradiţie datând din 1925, întreruptă abuziv în 1948, s-a propus această dată ca zi a rezerviştilor militari, în acest sens adoptându-se Hotărârea de Guvern nr. 467 din 12 mai 2010.
ÃŽncepând din 2010, Ziua Rezervistului Militar reprezintă unul din momentele ,,de sărbătoare ale Armatei ÅŸi ţării, prilej cu care sunt omagiaÅ£i toÅ£i cei care au îmbrăcat haina militară, au jurat, sub faldurile Drapelului de luptă, să-ÅŸi apere Å£ara chiar cu preÅ£ul vieÅ£ii ÅŸi acum, datorită vârstei, sorÅ£ii sau alegerii lor nu mai fac parte din personalul Armatei Române. 
Astăzi se sărbătoreÅŸte Ziua Rezervistului Militar, în temeiul art. 108 din ConstituÅ£ia României, republicată. Guvernul a adoptat anul trecut hotărârea de instituire a acestei zile la data de 31 mai. “Aniversarea Zilei Rezervistului Militar ne oferă onorantul prilej de a ne exprima deplina apreciere faţă de cei care au scris pagini de eroism la toate marile construcÅ£ii ale României. Este un moment important, impregnat de simbolism ÅŸi semnificaÅ£ii speciale. Pentru noi, românii, aceste semnificaÅ£ii sunt cu atât mai profunde cu cât istoria a probat de-a lungul timpului legătura strânsă dintre interesele naÅ£iunii române ÅŸi cele ale armatei”.
Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, Filiala Oradea  adreseaza gânduri  bune tuturor REZERVIÅžTILOR MILITARI ROMÂNI,  succese în activitatea AsociaÅ£iilor reprezentative ale acestora ÅŸi urarea :
”DOAMNE OCROTESTE-I PE ROMANI”!
 ”LA MULÅ¢I ANI GENISTI MILITARI !”
”LA MULÅ¢I ANI REZERVISTI MILITARI !”
BIROUL OPERATIV AL SINDICATULUI CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE - FILIALA ORADEA
Lt. Col. Dipl. Ec. (Rz.) Tudor Alexandru-Costel – Secretar  S.C.M.D. – FILIALA ORADEA