România, prin aplicarea Decretului Regal 1693 din 4 mai 1920, a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul zilei înălţării Domnului, dată decretată sărbătoare naţională a poporului român.
Ţara noastră a fost prima ţară europeană care i-a asimilat pe eroii străini celor naţionali.În omagierea celor căzuţi la datorie un rol deosebit l-a avut „Societatea Eroilor Căzuţi în Război” înfiinţată în anul 1919 sub înaltul patronaj al Reginei Măria care a activat până în 1948. Activitatea ei s-a concretizat în anii interbelici prin construirea a numeroase monumente şi plăci comemorative în aproape toate localităţile ţării.După 1948, regimul comunist a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită în fiecare an la 9 mai. Motivul a fost că în aceiaşi zi era sărbătorită şi Ziua Independenţei Naţionale dar şi terminarea celei de-a doua conflagraţii mondiale.
După 1990, s-a revenit la sărbătoarea iniţială. Din 1995 Parlamentul României a votat o lege conform căreia Ziua Înălţării Domnului a fost declarata „Ziua Eroilor” pentru a omagia jertfa celor căzuţi în lupta pentru libertatea şi independenţa poporului român. Ziua Înălţării Domnului a fost desemnată şi sărbătoare naţională bisericească. Printr-o altă lege adoptată în anul 2003 Ziua Eroilor este considerată zi de sărbătoare oficială pentru poporul român.În această zi deosebită la orele 12 , în toate lăcaşurile de cult se trag clopotele iar în instituţiile publice şi în unităţile de învăţământ se păstrează un moment de reculegere. Festivităţile de comemorarea eroilor încep cu oficierea Sfintei Liturghii a Înălţării Domnului.
Cu adâncă emoţie şi respect în faţa jertfei celor care au făurit poporul român şi au apărat cu preţul vieţii lor graniţele patriei străbune să presarăm pe mormintele lor şi la monumentele eroilor, lacrimile recunoştinţei, aprinzând o lumînare care să le lumineze calea spre veşnicie….