joi, 21 mai 2015

INALTAREA DOMNULUI, SFINTII CONSTANTIN SI ELENA DAR SI ZIUA EROILOR



TRIPLA SARBATOARE

        Ziua Eroilor, care în mod tradiÅ£ional coincide cu ÃŽnălÅ£area Domnului, se sărbătoreÅŸte concomitent cu o altă mare sărbătoare a CreÅŸtinătăţii, praznicul SfinÅ£ilor ÃŽmpăraÅ£i Constantin ÅŸi Elena. 

De Ziua Înălţării Domnului , înălţarea la cer a lui Hristos, la 40 de zile după Înviere, celebrăm si Ziua Eroilor, sărbătoare naţională în memoria celor căzuţi de-a lungul vremurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate , pentru apărarea ţării şi pentru întregirea neamului românesc.

      
       România, prin aplicarea Decretului Regal 1693 din 4 mai 1920,  a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul zilei înălţării Domnului, dată decretată sărbătoare naÅ£ională a poporului român. 

         
       Å¢ara noastră a fost prima Å£ară europeană care i-a asimilat pe eroii străini celor naÅ£ionali.ÃŽn omagierea celor căzuÅ£i la datorie un rol deosebit  l-a avut „Societatea Eroilor CăzuÅ£i în Război” înfiinÅ£ată în anul 1919 sub înaltul patronaj al Reginei Măria care a activat până în 1948. Activitatea ei s-a concretizat în anii interbelici prin construirea a numeroase monumente ÅŸi  plăci comemorative în aproape toate localităţile ţării.După 1948, regimul comunist a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită în fiecare an la 9 mai. Motivul a fost că în aceiaÅŸi zi era sărbătorită ÅŸi Ziua IndependenÅ£ei NaÅ£ionale dar ÅŸi terminarea celei de-a doua conflagraÅ£ii mondiale.

 
        
      După 1990, s-a revenit la sărbătoarea iniÅ£ială. Din 1995 Parlamentul României a votat o lege conform căreia Ziua ÃŽnălţării Domnului a fost declarata „Ziua Eroilor” pentru a omagia jertfa celor căzuÅ£i în lupta pentru libertatea ÅŸi independenÅ£a poporului român. Ziua ÃŽnălţării Domnului a fost desemnată ÅŸi sărbătoare naÅ£ională bisericească. Printr-o altă lege adoptată în anul 2003 Ziua Eroilor este considerată zi de sărbătoare oficială pentru poporul român.ÃŽn această zi deosebită la orele 12 , în toate lăcaÅŸurile de cult se trag clopotele iar în instituÅ£iile publice ÅŸi în unităţile de învăţământ se păstrează un moment de reculegere. Festivităţile de comemorarea eroilor încep cu oficierea Sfintei Liturghii a ÃŽnălţării Domnului.
        Cu adâncă emoÅ£ie ÅŸi respect în faÅ£a jertfei celor care au făurit poporul român ÅŸi au apărat cu preÅ£ul vieÅ£ii lor graniÅ£ele patriei străbune  să presarăm pe mormintele lor ÅŸi la monumentele eroilor, lacrimile recunoÅŸtinÅ£ei, aprinzând  o lumînare care să le lumineze calea spre veÅŸnicie….

HRISTOS S-A INALTAT !

BIROUL OPERATIV AL SINDICATULUI CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE
 FILIALA ORADEA
SECRETAR LT.COL. DIPL. (RZ.) TUDOR ALEXANDRU