luni, 13 iulie 2015

La mulți ani transmisioniști !



 
LA MULTI ANI TRANSMISIONIȘTI !
            La 14 iulie 1873, principele Carol a semnat ÃŽnaltul Decret nr. 1303, prin care s-a aprobat înfiinÈ›area unei secÈ›ii de telegrafie în cadrul Batalionului de geniu al armatei române, marcând astfel apariÈ›ia transmisiunilor militare. SecÈ›ia de telegrafie era formată din: 1 È™ef de secÈ›ie, 15 manipulatori, È™efi de ateliere È™i 30 de lucrători telegrafiÈ™ti. 
            ÃŽn 1855 se înfiinÈ›ase o È™coală, care a fost absolvită de primii 7 telegrafiÈ™ti, iar în primăvara anului 1873 fuseseră trimiÈ™i pentru documentare în FranÈ›a, Belgia È™i Austria ofiÈ›eri români, pe probleme referitoare la telegrafie.
            La 28 mai 1874, s-a hotărât, prin ÃŽnaltul Decret nr. 1132, creÈ™terea numărului de secÈ›ii de telegrafie militară la patru. Acestea au participat la Războiul de Independență din 1877-1878, asigurând nevoile de conducere a trupelor.
            Primul ofiÈ›er telegrafist din Armata Română a fost căpitanul Grigore Giosan, comandantul companiei de minari, întemeietorul primei È™coli de telegrafie militară. La 19 octombrie 1877, prin Decretul 1957, cele 4 secÈ›ii de telegrafie au fost reorganizate în Compania 6 Telegrafie, care, la 5 decembrie 1877, a trecut în subordinea directă a Marelui Cartier General Român.
            După încheierea Războiului de Independență din 1877-1878, s-au conturat noi principii de organizare a transmisiunilor, acestea trecând la o specialitate militară distinctă, având în componență telegrafiÈ™ti, telefoniÈ™ti, curieri etc.
            ÃŽn perioada Primului Război Mondial, au apărut reguli clare de organizare a transmisiunilor în vederea asigurării unor legături stabile. ÃŽn această perioadă, existau 5 companii de telegrafie È™i un batalion de specialități, la dispoziÈ›ia Ministerului de Război. Mijlocul cel mai frecvent folosit a fost telefonul.
            La 30 octombrie 1919, Batalionul de Specialități a fost transformat în regiment de specialități, denumit ulterior Regimentul 1 Transmisiuni.
            ÃŽn 1932, s-au înfiinÈ›at încă două regimente de transmisiuni È™i un batalion de transmisiuni de munte, iar la 1 aprilie 1932, în baza ÃŽnaltului Decret nr. 497, s-a înfiinÈ›at Brigada de transmisiuni.
            Prin Decretul nr. 3818 de la 1 iulie 1942, transmisiunile au fost separate de arma geniului, prin înfiinÈ›area Comandamentului Transmisiunilor, a È™colilor de ofiÈ›eri È™i subofiÈ›eri È™i a Centrului de instrucÈ›ie al transmisiunilor.
            ÃŽn perioada 1945-1989, au funcÈ›ionat Brigada de Transmisiuni, Comandamentul Transmisiunilor È™i Comandamentul Trupelor de Transmisiuni. La 30 octombrie 1993, prin Ordinul Ministrului Apărării NaÈ›ionale, s-a constituit Comandamentul Transmisiunilor, Informaticii È™i Electronicii, prin contopirea Inspectoratului General al Transmisiunilor cu DirecÈ›ia Informatică È™i Automatizarea Conducerii Trupelor È™i SecÈ›ia Luptă Radioelectronică, ambele din structura Marelui Stat Major, iar la 1 mai 1997, prin Ordinul Ministrului Apărării NaÈ›ionale, s-a constituit Comandamentul Transmisiunilor prin reorganizarea Comandamentului Transmisiunilor, Informaticii È™i Electronicii È™i înfiinÈ›area, la 30 aprilie 1997, a DirecÈ›iei ComunicaÈ›ii È™i Informatică din Statul Major General. La 1 mai 2006, tot prin Ordin al Ministrului Apărării NaÈ›ionale, denumirea s-a schimbat în Comandamentul ComunicaÈ›iilor È™i Informaticii. 

Dumnezeu să binecuvânteze armata română și pe transmisioniștii săi!
LA MULTI, FRUMOSI SI SANATOSI ANI !
BIROUL OPERATIV AL SINDICATULUI CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE – FILIALA ORADEA
Lt. Col. Dipl. Ec. (r) Tudor Alexandru-Costel – Secretar  S.C.M.D. – FILIALA ORADEA