sâmbătă, 14 iulie 2012

Sub genericul “Ziua Transmisioniştilor Militari” , arma Comunicaţii şi informatică sărbătorește 139 de ani de existență



Pe data de 14 iulie 1873, s-a înfiinţat, în ţara noastră, prin Înaltul Decret nr. 1303, prima subunitate de transmisiuni din armată – secţia de telegrafie din cadrul companiei de minări a Batalionului de Geniu, care cuprindea un şef de secţie, 15 manipulatori, câţiva şefi de ateliere şi 30 de lucrători telegrafişti.
Evenimentele politico-militare care au avut loc la nivel mondial în ultimele decenii, dar şi apariţia şi dezvoltarea în ţările europene a unor mijloace tehnice de comunicare din ce în ce mai performante şi-au pus amprenta asupra apariţiei şi dezvoltării armei transmisiunilor, fenomen cunoscut astăzi sub denumirea de ‘Comunicaţii şi Informatică’.
Adoptarea unor mijloace de comunicare moderne a permis, de-a lungul timpului, lărgirea substanţială a zonelor de acţiune ale unităţilor şi subunităţilor militare, mărirea distanţelor între punctele de comandă, cunoaşterea în timp scurt a situaţiilor tactice, trecându-se treptat de la spaţiul terestru la cel maritim şi apoi la cel aerian.

După aderarea României la NATO, Ministerul Apărării Naţionale a depus eforturi pentru dezvoltarea şi modernizarea sistemelor de comunicaţii şi a sistemelor informatice la nivelul standardelor de compatibilitate şi interoperabilitate nord-atlantice.
Cu ocazia Zilei Transmisioniștilor Militari, Biroul Operativ al S.C.M.D. Filiala Oradea, urează tuturor celor care fac parte din această armă, multă sănătate, fericire si viaţă lungă
SECRETAR S.C.M.D. – FILIALA ORADEA, LT. COL. (RZ.) TUDOR ALEXANDRU