marți, 24 iulie 2012

Ziua Poliţiei de Frontieră Române


Astăzi  24 iulie 2012, Politia de Frontiera Romana aniversează 148 ani de existenta instituţională. În cei 148 ani de existenţă Poliţia de Frontieră Română a parcurs mai multe etape de transformare si perfecționare, în funcție de caracterul perioadei istorice trăite, însa indiferent de forma de organizare sau denumire, misiunea a rămas întotdeauna aceeași, cea de străjer al legalității, ordinii şi liniștii la frontiera.
24 iulie are o semnificaţie deosebită pentru cei ce se află la frontierele ţării. Poliţiştii de frontieră sărbătoresc anul acesta 148 de ani de când domnitorul A.I. Cuza a unificat prin Decretul nr. 893 din 24 iulie 1864 instituţiile grănicereşti din Moldova şi Ţara Românească punând  bazele unui sistem modern  de pază a hotarelor ţării.
In fiecare an, in data de 24 iulie este celebrata Ziua Politiei de Frontiera Romane. Alegerea acestei date este legata de unirea celor doua structuri grănicerești din Moldova şi Ţara Româneasca de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza din data de 24 iulie 1864.Prin Înaltul Decret Domnesc numărul 893 din 24 iulie 1864 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza se prevedea organizarea grănicerilor din Moldova după modelul celui din Tara Românească şi unirea celor doua corpuri grănicerești.

De asemenea, din luna mai 2008, Drept credinciosul Voievod Stefan Cel Mare şi Sfânt a fost consfințit ca Protector spiritual al Politiei de Frontiera Romane.

LA MULTI, FRUMOSI SI SANATOSI ANI !
BIROUL OPERATIV AL SINDICATULUI CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE – FILIALA ORADEA
SECRETAR , LT.COL. (Rz.) TUDOR ALEXANDRU - COSTEL