joi, 26 iulie 2012

ZIUA RADIOLOCAŢIEI ROMÂNE


Arma radiolocație a cunoscut o evoluție şi mutații dintre cele mai spectaculoase, Astfel, în baza legii nr.938 din martie 1939 a luat ființă Serviciul general de Pândă şi Alarmă.
În continuare la 10.04.1949 a luat ființă în cadrul Comandamentului Apărării Antiaeriene Secția de Pândă Aeriana (ulterior O.I.L.A), care ia în subordine prima companie de radiolocație de la București - Băneasa .
Ziua care semnifica apariția radiolocației ca sistem unic de supraveghere a spațiului aerian, este 25 iulie 1955, când prin ordinul C.L.-0074 au luat ființă în cadrul C.A.A.T. trupele radiotehnice ca arma în armata României, având în structură 3 regimente şi 2 batalioane cu 12 noduri şi 14 posturi radiotehnice.
Structurile de comanda şi învățământ au evaluat.
Astfel în 1960 Școala Militară de ofițeri activi de radiolocație, înființată în 1952 la Sibiu, a fost mutata la Brașov, unde ființează şi astăzi, iar în 1998 Brigada 46 Radiotehnică - Ploiești (înființată în 1965) şi Brigada 41 Radiotehnică - Timișoara (înființată în 1966) au fost desființate.


În prezent în cadrul procesului de reforma a armatei, radiolocația continuă perfecționarea cadrului organizatoric şi funcțional, ca urmare a noii arhitecturi de securitate şi a înzestrării cu tehnica performantă.
Aderarea României la NATO a impus ca procesul de înzestrare cu mijloace radar moderne şi informatizarea conducerii activităților specifice sa determine adoptarea unor noi structuri coerente şi ierarhizate astfel încât să pună în valoare performantele tehnicii în cadrul unui sistem de supraveghere a spațiului aerian integrabil.

LA MULTI, FRUMOSI şi SANATOSI ANI !
BIROUL OPERATIV AL SINDICATULUI CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE – FILIALA ORADEA
SECRETAR , LT.COL. (Rz.) TUDOR ALEXANDRU - COSTEL