miercuri, 15 august 2012

ZIUA MARINEI MILITARE ROMANE


Oficializată ca onomastică a marinarilor români la 15 august 1902, de Sfânta Maria Mare, Ziua Marinei Române şi-a certificat pe deplin caracterul de autentic festival al spiritualităţii marinăreşti.
În Marina Militară această zi s-a serbat şi înainte de 1902, întrucât în documentele de arhivă se vorbeşte de un precedent – chiar dacă nu s-a descoperit un decret sau o dată de referinţă oficială pentru această sărbătoare – 1902 rămâne anul consacrării Zilei Marinei ca sărbătoare a Marinei şi a oraşului Constanţa, fapt care certifică aniversarea unei datini şi nu doar a unei simple sărbători a breslei marinarilor.La 15 august 1902, Ziua Marinei a fost marcată la bordul crucişătorului „Elisabeta” printr-un Te-Deum la care a luat parte şi ministrul de Război Dimitrie A. Sturdza,
De la un an la altul, serbările au sporit în amploare şi semnificaţii. În anul 1911, serbările au fost organizate de Societatea Marinarilor ,,Regina Elisabeta”.În anul 1912, serbarea nautică a fost pusă sub înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regina Elisabeta, iniţiativa organizării sale aparţinând Societăţii ,,Regina Elisabeta” a Marinarilor Civili din Constanţa.Din anul 1954, când Ziua Forţelor Maritime Militare s-a serbat, conform Decretului Prezidiului Marii Adunări Naţionale nr. 309 din 29 august 1953, în prima duminică din luna august . La 1 august 1954 s-a serbat pentru prima dată în Republica Populară Română Ziua Forţelor Maritime Militare.
Din anul 1990, o dată cu revenirea la tradiţie prin celebrarea Zilei Marinei Române la sărbătoarea Sfintei Marii – Praznicul Adormirii Maicii Domnului, organizatorii, atât la Constanţa, cat şi în celelalte oraşe-porturi maritime şi fluviale, au păstrat în programele serbărilor atât elemente tradiţionale cât şi probe noi, în pas cu specificul local şi preferinţele publicului spectator al noului mileniu.
Prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, s-a instituit Ziua Marinei Române pe data de 15 august.
Ziua de 15 august are, pentru marinarii români, nu numai semnificatia unei sărbători religioase, ci si a unei sărbători de suflet, aflată sub semnul generosului simbol – ZIUA MARINEI!
…15 august este ziua când, prin traditie, poporul român îi omagiază pe cei care si-au legat destinul de întinsul nemărginit al apelor. Ei, marinarii români, pe căile fără pulbere au stabilit punti de legătură cu civilizatiile lumii, au făcut posibile schimburile de valori materiale si spirituale cu alte popoare, având o importantă contributie la propăsirea neamului românesc. Cu acelasi spirit de dăruire cu care au străbătut mările si oceanele lumii, atunci când Țara le-a cerut-o au fost gata să-i apere independenta si suveranitatea si nu rareori undele albastre au fost înrosite de sângele lor. 
ZIUA MARINEI ROMÂNE
constituie minunatul prilej când paradele navale, exercitiile tactice, întrecerile sau jocurile marinăresti pot crea un strop de mândrie si bucurie în sufletul si cugetul celor prezenti în porturi ori pe mal de ape.
Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, ocroteste Marina Română si pe marinarii ei!
LA MULTI, FRUMOSI SI SANATOSI ANI !
BIROUL OPERATIV AL SINDICATULUI CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE – FILIALA ORADEA
SECRETAR , LT.COL. (Rz.) TUDOR ALEXANDRU - COSTEL