marți, 21 august 2012

ZIUA MEDICINEI MILITARE ROMÂNEȘTI


La data de 21 August 1862, printr-un înalt decret domnesc, a fost înfiinţat Corpul ofiţerilor sanitari ai armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român. S-a constituit astfel organismul specializat pentru asigurarea păstrării sănătăţii efectivelor armatei române. Încă de la începuturile ei, medicina militară a beneficiat de profesionalismul şi calităţile generalului de divizie medic dr. Carol Davila, care la acea vreme era inspector general al serviciului sanitar al armatei, director al Şcolii de Medicină (întemeietorul învăţământului medico-militar şi medical superior din ţara noastră), inspector al administrației centrale sanitare al spitalelor. Începuturile medicinii militare au fost legate de strălucita imagine a generalului de divizie dr. Carol Davila, inspectorul general al serviciului sanitar al armatei, director al Şcolii de Medicină, actuala Universitate de medicină şi farmacie din Bucureşti care îi poartă numele, fiind considerat întemeietorul învăţământului medical superior din ţara noastră, în plus inspector al administrației centrale sanitare a spitalelor.


Elaborarea „Instrucţiunilor pentru funcţionarea ambulanţelor” şi a „Deciziei relative la serviciul ambulanţelor în armată”, precum şi promulgarea, prin Înaltul Decret nr. 1125/15.04.1882, a „Legii pentru organizarea Serviciului Sanitar al Armatei” a creat cadrul normativ de funcţionare a serviciului sanitar militar, condus de o direcţie specializată existentă în cadrul Ministerului de Război.
Medicii militari de toate specialităţile au devenit, în timp, personalităţi recunoscute de lumea medicală pe plan intern şi internaţional. Gen. Prof. Dr. Carol Davila pune bazele serviciului medical al armatei, din dorința de a participa la limitarea efectelor epidemiilor de tuberculoza, holera, dizenterie, tuberculoza sau febra tifoida in contextul conflictelor armate ale vremii.


Pe 21 august se sărbătorește ziua Medicinei Militare. Astfel Romania intră în rândul select al unor ţări ca Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Turcia, state cu tradiție în medicina militara.


După 1989 Medicina Militara românească se remarcă prin participarea cu spitale militare de campanie în cadrul forțelor de menținere a păcii din diferite teatre de operațiuni din lume.

În prezent instituția  care guvernează organizarea medico-militară este reprezentată de Direcția Medicala din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Medicii militari sunt ofițeri ai Armatei Române având responsabilități şi beneficii caracteristice statutului  militar desfășurându-şi activitatea medico-militara în unități şi spitale ale Ministerului Apărării.

LA MULŢI, FRUMOŞI ŞI SĂNĂTOSI ANI !
BIROUL OPERATIV AL SINDICATULUI CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE – FILIALA ORADEA
SECRETAR , LT.COL. (Rz.) TUDOR ALEXANDRU - COSTEL