sâmbătă, 13 aprilie 2013

NOTA NR. 10/12.04.2013 EMISA DE DEPARTAMENTUL JURIDIC AL S.C.M.D.

VA RUGAM SA ADUCETI LA CUNOSTIINTA TUTUROR COLEGILOR DUMNEAVOASTRA !

Mr. (r) Toncean Valer - Presedinte S.C.M.D. - Filiala Oradea




Subiect:
I.Concluziile intalnirii de la sediul MApN
II. Contestarea in instanta a deciziilor de recuperare (eliberate de Casa de pensii a MApN)

Continut :
          
I.                   Concluziile intalnirii de la sediul MApN
           In cursul zilei de ieri, 11.04.2013, la sediul MApN, secretarul de stat pentru relatia cu Parlamentul, informare publica si calitatea vietii personalului, dl. Vasile Costea, insotit de reprezentanti ai Directiei pentru relatia cu Parlamentul si asistenta juridica (incl. seful directiei, dl. gl. bg. dr. Florin Maciu) si ai Casei de pensii sectoriala a MApN (incl. directorul, dl. col. Constantin Luca) a avut  o intalnire de lucru cu o delegatie a SCMD formata din gl. mr. (r) C. Nastase, col. (r) V. Pricina, col. (r) M. Caloian, col. (r) M. Tudor si col. (r) V. Mihai.
           In urma discutiilor purtate, au fost retinute urmatoarele concluzii:

1. MapN isi reitereaza deschiderea fata de problemele cu care se confrunta militarii in rezerva cu privire la drepturile de pensie, precum si dorinta de a contribui la rezolvarea acestora in cat mai scurt timp. S-a recunoscut necesitatea respectarii principiului drepturilor castigate, atat in privinta celor cu pensiile diminuate prin revenirea la cuantumul din dec 2010, cat si pentru cei cu pensiile majorate in cadrul procesului de revizuire, daca acest lucru are la baza documente justificative legale.
2. In privinta pensiilor militare, MApN este angajat in doua demersuri:
            a) Proiectul unei legi reparatorii pentru cei care au pierdut la cuantumul pensiei prin procesul de revizuire. In acest sens, MApN a dat aviz favorabil acestui proiect, iar dl. secretar de stat a apreciat ca in cateva saptamani acest proiect va deveni lege.
            b) Proiectul unei noi legi care sa reaseze sistemul pensiilor militare de serviciu in fagasul sau firesc. Se spera ca si acest demers sa fie finalizat in interiorul unei perioade cat mai scurte de timp.
3. In privinta deciziilor “privind recuperarea sumelor incasate necuvenit cu titlul de prestatii de asigurari sociale”- aceste decizii sunt emise in baza unor constatari facute in urma controlului la casa de pensii ordonat de ministrul apararii. Ele se emit atat celor care au pierdut cat si celor care au castigat la cuantumul pensiei prin revizuire. La sesizarea noastra, s-a promis ca deciziile de recuperare care se refera si la anul 2011, vor fi refacute si vor cuprinde doar perioada de dupa 01.01.2012. 
 4. Cu privire la nedumerirea reprezentantilor SCMD despre numarul mare de decizii de revizuire emise pentru aceiasi persoana, directorul Casei de pensii secoriale a MApN a precizat faptul ca acest lucru este generat de necesitatea prelucrarii noilor documente identificate ce cuprind veniturile salariale din timpul activitatii a titularilor deciziilor de revizuire.

 II. Contestarea in instanta a deciziilor de recuperare (eliberate de Casa de pensii a MApN)
            Colegii care doresc sa conteste deciziile “privind recuperarea sumelor incasate necuvenit cu titlul de prestatii de asigurari sociale” trebuie sa stie ca acest lucru se face direct in instanta competenta, in termen de 15 zile de la data stampilei postei aplicata pe plicul in care s-a facut comunicarea. Instanta competenta este tribunalul din raza de domiciliu, aceiasi instanta unde a fost contestata si decizia de revizuire a pensiei, acolo unde practic se afla “dosarul de baza”. Daca nu exista pe rol un astfel de dosar, actiunea poate fi deschisa atat la instanta de domiciliu (fara intermedierea SCMD), cat si la TM Buc, prin sindicat, avand in vedere decizia nr. 1 a ICCJ din acest an.
           Intrucat anularea in instanta a acestei decizii este extrem de dificil de obtinut (in conditiile in care Casa de pensii va invoca o simpla greseala de incadrare in conditiile de munca, aspect importiva caruia nu poti sa te opui cu succes), obiectul contestatiei il poate constitui practic amanarea punerii in aplicare a deciziei de recuperare pana la solutionarea definitiva si irevocabila  a contestatiei din dosarul privind revizuirea pensiei. In plus, daca o anumita decizie ar cuprinde si elemente neconforme cu realitatea si actele normative in vigoare, acestea fac obiectul contestatiei fara discutie.
          Noul dosar, intocmit si depus la instanta in dublu exemplar, trebuie sa cuprinda urmatoarele documente, in copie (cu propria semnatura privind conformitatea cu originalul):
-          Contestatia impotriva deciziei de recuperare;
-          Decizia  nr…………. din ………….privind recuperarea sumelor incasate necuvenit cu titlul de prestatii de asigurari sociale;
-          Deciziile de revizuire a pensiei din care rezulta diferenta de cuantum;
-          Decizia initiala de iesire la pensie (cea valabila in dec 2010);
-          Cartea/Buletinul de identitate;
-          Certificat de grefa de la instanta unde se afla dosarul pe revizuire (pe fond sau in recurs);
-          Alte probe, in functie de specificul dosarului.
           Trebuie stiut si faptul ca, in acest gen de procese, instanta – in baza prevederilor Codului de procedura civila – obliga reclamantul la plata unei cautiuni, de regula 10% din suma in litigiu, bani care pot fi returnati in cadrul cheltuielilor de judecata, daca se castiga dosarul.
           BO ale filialelor unde sunt membrii de sindicat care vor sa deschida aceste actiuni in instanta - si doresc un model de actiune - ni se pot adresa incepand cu 15.04.2013
        
Cu stima,
SEFUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC
Col (r) Monica I. CALOIAN