luni, 9 martie 2015

CATRE CONSILIUL LOCAL ORADEA - In atentia domnului primar, Ilie BOLOJAN –

luni, 9 martie 2015

CATRE CONSILIUL LOCAL ORADEA


CATRE CONSILIUL LOCAL ORADEA
- In atentia domnului primar, Ilie BOLOJAN –
Domnule primar,
Doamnelor si domnilor,
La cumpana anilor 1600-1601, Romania inscrisa pe harta Europei, intre Tisa si Nipru, intre Snyatin si Balcani, de Mihai Viteazul, mai rezista, in conditiile agresiunii concentrice a marilor puteri de atunci, doar prin garnizoanele de la Oradea si Ineu. Acesta a fost motivul hotarator pentru care noi, militarii, pe atunci activi, am militat si sustinut financiar, in 1992,la initiativa dlui.general Corneliu Lungu, proiectul ridicarii si amplasarii monumentului inchinat primului Intregitor de Tara, Mihai Viteazul, in Piata Unirii din Oradea.
Inexplicabia insistenta a dvs., nesustinuta nici de Prefectura, nici de Ministerul Culturii, de a dezafecta monumentul si de a-l muta intr-un cimitir unguresc marginal, insistenta concretizata prin HCL 895/21.12. 2014 constituie, pe cale de consecinta, o blasfemie sau, de ce nu, un act de tradare nationala. Cu atat mai mult cu cat, deja, se agita spiritele pentru a se amplasa in locul sau, pe langa bustul lui Ferdinand, o statuie a regelui pe care ungurii il numesc Sfantul Ladislau. Din perspectiva caror interese si ce anume urmariti dvs. sa provocati, pe fonduri europene, la Oradea, mutand, atat monumentul Intaiului Statator de Tara, cat si statuia celui fara de care generatia Unirii de la 1918 n-ar fi izbandit – Emanuil Gojdu?
In numele generatiilor de militari si patrioti care s-au jertfit pentru ca noi, romanii, sa avem o tara numita Romania, va somam sa revocati in totalitate amintita Hotarare, care este o insulta la adresa natiunii romane, in caz contrar manifestandu-ne disponibilitatea de actiona impotriva dvs., mediatic si in Justitie, in plan intern si international. In calitate de presedinte al SCMD imi asum si sustin intrutotul Plangerea prealabila, formulata de domnul mr.(r) Valer Toncean, presedintele Filialei 1 SCMD Bihor si de reprezentantii celorlate asociatii ale rezervistilor oradeni.
Presedintele SCMD,

Col.(r) dr. Mircea Dogaru