duminică, 25 martie 2012

Politia Română la ceas aniversar - 190 de ani de la atestare

Poliția Română împlinește 190 de ani de la atestare
Data de 25 martie a fost desemnată ca Ziua Poliției Române prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002. La aceasta dată se sărbătorește și Buna Vestire, simbol aflat pe primul steag al Marii Agii, preluat în timp și pe actualul drapel al Poliției Române.
Până la momentul revoluției de la 1848, instituția care a precedat Poliția a fost Agia, condusă de un Agă (denumire de origine turceasca). În anul 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat șefului poliției, Marele Agă Mihaiță Filipescu, drapelul pe care se afla sigla Steagului Agiei. Sigla este însoțită de o ghirlandă din aur în interiorul careia este prezentată Maica Domnului înaintea îngerului care îi aduce vestea cea bună (Buna Vestire), conform site-ului oficial al Poliției Române, care împlinește astăzi 190 de ani de la atestare.
Cele mai vechi atestări ale institutiei cu sarcini polițienești datează încă din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazu. În aceste condiții, Poliția, ca dimensiune obligatorie a statului este la fel de veche și la fel de actuala ca acesta. Ea este o constantă a societății umane, fiind una dintre cele mai vechi instituții cunoscute.
După multiple schimbări ale denumirii, dar și administrative, Poliția Română a trecut prin mai multe transformări dupa 1990 pentru a se încadra în normele mondiale stabilite de actele internaționale la care Romania face parte. In fiecare an, cu ocazia zilei de 25 martie, oamenii legii organizează diferite activități pentru a sărbători Ziua Poliției Române în compania populației în slujba căreia se află.
La ceas de sărbătoare, vă dorim tuturor sănătate şi putere de muncă, prosperitate pentru dumneavoastră şi familiile dumneavoastră.
LA MULŢI ANI!
BIROUL OPERATIV AL SINDICATULUI CADRELOR MILITARE ÎN REZERVA FILIALA ORADEA,
SECRETAR TUDOR ALEXANDRU