joi, 1 august 2013

DE ZIUA TANCHISTILOR



DE ZIUA TANCHISTILOR
România a fost printre primele ţări din sud-estul Europei cu unitati blindate. Data constituirii primului batalion de tancuri sau care de lupta a fost 1 august 1919, unitatea avand garnizoana in Mihai Bravu.
La 1 ianuarie 1921, prin Înalt Decret nr. 5488 din 25 decembrie 1920 s-a trecut la înfiinţarea primei unităţi de tancuri din armata română, prin transformarea Batalionului Carele de Luptă în Regimentul Carelor de Luptă. Garnizoana noii unităţi a fost stabilită în oraşul Târgovişte.

O primă încercare de a dezvolta arma tancuri în armata română s-a făcut prin „legea cu privire la stabilirea cadrelor ÅŸi efectivelor armatei”, raport din 1932, iar apoi, la 20 aprilie 1934, când Ion Antonescu semna raportul ce însoÅ£ea „InstrucÅ£iunile pentru motorizarea armatei”, document de o excepÅ£ională valoare pentru crearea unor noi unităţi ÅŸi mari unităţi de care de luptă în armata română.
În timpul campaniei din 1941, trupele de blindate au acţionat conform doctrinei germane, ca unite de şoc, înregistrând succese semnificative în luptele pentru eliberarea Basarabiei.
Odată cu sporirea numărului de subunităţi ÅŸi efective ÅŸi organizarea de noi unităţi, începând cu 26 aprilie 1944, Divizia 1 blindată este numită Divizia 1 blindată ”ROMÂNIA MARE”.
După înlăturarea monarhiei la 30 decembrie 1947, procesul de transformare a armatei române, început chiar de la 23 august 1944, a intrat într-o nouă fază. Din păcate, timp de aproape un deceniu, evoluţia armatei a fost marcată strict de directivele venite de la Moscova şi de prezenţa trupelor sovietice pe teritoriul României.
Analizând întreaga perioadă 1945-1989 se poate spune că arma tancuri a cunoscut în armata română o evoluţie pozitivă şi că aceasta a reprezentat, cel puţin până acum, etapa de maximă dezvoltare a trupelor române de tancuri.
Momentul de criză din 1968 a declanÅŸat, un proces ambiÅ£ios de creare a unei doctrine naÅ£ionale de apărare, având drept concept fundamental „apărarea patriei de către întregul popor”. Pentru operaÅ£ionalizarea unui asemenea concept strategic, a apărut nevoia urgentării creării unei industrii proprii de apărare a României, pentru fabricarea tancurilor.Concomitent cu începerea producÅ£iei în serie a tancului românesc, la sfârÅŸitul anilor ”70 ÅŸi începutul anilor ”80 România a importat, într-un număr mic, tancul mijlociu T – 72 din Uniunea Sovietică, unul din cele mai performante tancuri din acea perioadă din Europa.
ÃŽntre anii 1987 ÅŸi 1988, s-a reuÅŸit proiectarea ÅŸi realizarea prototipului ÅŸi a unei serii mici de 5 bucăţi a tancului românesc TR – 125 (P 125). Acesta îngloba cele mai noi realizări ale experienÅ£ei cercetătorilor români ÅŸi ale industriei naÅ£ionale de apărare aflată în perioada de apogeu.
Procesul de reformă a organismului militar al României declanşat după anul 1990 a avut consecinţe multiple asupra evoluţiei armei tancuri în armata noastră, nota dominantă a acestora fiind diminuarea rolului tancurilor, sub influenţa tendinţelor în materie de organizare şi înzestrare a trupelor, care se manifestă în cele mai dezvoltate armate ale lumii.
Cu speranţă şi cu încrederea într-un viitor mai bun pentru Armata Română şi pentru tanchişti uram acestora, activi, în rezervă, în retragere, veteranilor, cu prilejul zilei armei tancuri, sănătate , bucurii, bunăstare, recunoaştere viaţă lungă.
La mulți ani, tanchiști!
Dumnezeu să binecuvânteze armata română și pe tanchiștii săi!
LA MULTI, FRUMOSI SI SANATOSI ANI !
BIROUL OPERATIV AL SINDICATULUI CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE – FILIALA ORADEA
SECRETAR , LT.COL. (Rz.) TUDOR ALEXANDRU - COSTEL