miercuri, 21 august 2013

Sărbătoare cu dublă semnificaţie

 Sărbătoare cu dublă semnificaţie
1.       Împlinirea a 98 de ani de la înființarea Diviziei 11 Mecanizată „Carei"
Divizia 11 Mecanizată "Carei" are un trecut glorios. A fost supranumită "Divizia Neînvinsă", deoarece a fost singura mare unitate care, de la înființarea ei în 1916, nu a pierdut nicio bătălie în sectoarele de front care i-au fost încredințate.
Divizia 11 Infanterie a luat fiinţă pe 15 august 1916, având rădăcinile în Batalionul de Recrutare Dolj, înfiinţat la 1 iunie 1908. Acesta împreună cu Regimentul 41 Infanterie şi Brigada 22 Infanterie au fost comasate în Divizia 11 Infanterie. Ostaşii săi au luat parte la luptele din Moldova în Primul Război Mondial, apoi, la acţiunile de menţinere a ordinii împotriva bandelor de bolşevici în anul 1918 în Transilvania şi a curăţirii Budapestei de trupele roşii ale lui Bella Kun, în 1919. În al Doilea Război Mondial a luptat în bătăliile de la Odessa, Transinistria şi Cotul Donului, în campania de eliberare a Transilvaniei şi în luptele din Ungaria şi Cehoslovacia, până în mai 1945. În acelaşi an efectivele sale sunt distribuite la alte unităţi, divizia fiind astfel desfiinţată.

La 2 august 1951, s-a reînfiinţat Divizia 11 Infanterie din Divizia 2 Infanterie, iar începând cu 15 octombrie 1951 unităţile ei au fost dislocate în noile garnizoane având comandamentul dispus la Oradea. La 20 octombrie 1974, primeşte denumirea de Divizia 11 Mecanizată "Carei.
În mai 2005, Divizia din Oradea este desfiinţată.Sfârşitul Garnizoanei Oradea l-a constituit apropierea României de structurile NATO şi aderarea ţării la Uniunea Europeană.
2.       Comemorarea a 412 ani de la asasinarea voievodului Mihai Viteazul.
Contextul internațional a fost nefavorabil lui Mihai. Puterile vecine vedeau în ambițiile sale politice o contradicție cu interesele proprii de dominanță. Habsburgii își vedeau amenințate planurile de menținere a Transilvaniei în sfera lor de influență, Polonia nu dorea pierderea controlului asupra Moldovei, iar Imperiul Otoman nu accepta ideea renunțării la Țara Românească. Mai mult chiar, uniunea personală a lui Mihai reprezenta o formulă puternică, capabilă să schimbe raportul de forțe din regiune. Existau însă și conflicte interne, cauzate de insubordonarea nobililor maghiari din Transilvania care nu acceptau măsurile impuse de noul domn. De asemenea, sașii au rămas ostili lui Mihai, în urma jafurilor întreprinse de armatele sale în orașele și satele lor. Mihai nu reușeste să înfrângă revolta nobililor maghiari transilvăneni, sprijiniti de generalul Basta la (Mirăslău 18/28 septembrie 1600) și astfel pierde Ardealul. În scurt timp Moldova va reintra în posesia Movileștilor aserviți intereselor polone. Mihai încearcă să reziste atacului polon asupra Țării Românești, însă și pe acest tron se va urca un membru al familiei Movileștilor, Simion.
Uciderea lui Mihai Viteazul pe Câmpia Turzii
Forțat să ia calea pribegiei, Mihai cere sprijinul împăratului Rudolf al II-lea, care, în contextul reînscăunarii lui Sigismund Bathory pe tronul Transilvaniei, acceptă să-l susțină pe român. Împreună cu generalul Basta, Mihai pornește campania de recucerire a teritoriilor românești. Prin victoria de la Guruslău (3 august 1601), voievodul valah îl îndepărtează pe Bathory din Transilvania. Continuă prin a recupera Țara Românească gonindu-l pe Simion Movilă de pe tron. În aceste condiții, se întrezăreau perspectivele unei noi uniri românești, perspectivă ce nu convenea împăratului habsburgic, Rudolf al II-lea. Din ordinul său se pune la cale înlăturarea fizică a domnitorului român, și la 9/10 august 1601, la 3 km sud de Turda, Mihai Viteazul este ucis de generalul Gheorghe Basta . Capul său este luat de unul dintre căpitanii domnitorului și înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, lângă Târgoviște. Pe lespedea sa de piatră de la Mănăstirea Dealu stă scris: "Aici zace cinstitul și răposatul capul creștinului Mihail, Marele Voievod, ce au fost domn al Țării Românești și Ardealului și Moldovei."
În cadrul festivităților militare au fost evocate momente importante din viața domnitorului  Mihai Vitezul și au fost amintite faptele memorabile ale Diviziei 11 Mecanizate Carei. Ceremonia a continuat cu depunerea de coroane de flori și s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.
Manifestarea  a avut organizatori urmatorii  :
Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate – filiala Oradea
 Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „General Traian Moşoiu” – filiala Bihor,
Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă Avam Iancu – filiala Bihor,
Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război – filiala Bihor,
Asociaţia Naţională Cultul Eroilor – filiala Bihor,
Asociaţia Naţională a Cavalerilor de Clio,
Muzeul Militar Naţional – filiala Bihor.