sâmbătă, 21 aprilie 2012

Generalul Traian Moşoiu a intrat pentru a 93-a oară în Oradea și în sufletele românilor

Moto: „Aţi fost aşteptat, domnule general ”… şi vorbitorul izbucni în lacrimi. „Să ne trăieşti! acum putem muri cu toţii, că am văzut înfăptuit cel mai frumos vis al vieţii noastre, am văzut pe fiul Ardealului, pe Dumnezeul nostru, intrând triumfător, sfidând moartea ca să ne salveze pe noi.” Aşa a grăit părintele vicar Roman Ciorogariu. 


Trei momente importante au marcat astăzi 20 aprilie 2012, la aniversarea celor 93 de ani, de când, Comandantul Grupului de armate "Nord", Generalul Traian Moșoiu în fruntea trupelor din subordine a eliberat Oradea, în Sfânta zi a Învieri din anului 1919, de sub teroarea instaurată pe la sfârșitul anului 1918 de bolșevicii lui Bela Kun.

Şedinţa festivă a Consiliului Local Oradea,  a fost un bun prilej pentru istoricii Gabriel Moisa şi Viorel Faur, de a rememora evenimentele, în prezența unui numeros auditoriu, printre care se aflau primarul Ilie Bolojan, viceprimar Rozalia Biro și viceprimar Florica Cherecheş, precum și senatori, deputați și numeroșii consilieri locali, reprezentanți ai partidelor, cadre militare active și în rezervă, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) Oradea, studenți și elevi. Toți participanții au primit cocarde tricolore si câte un pliant dedicat acestui eveniment în care este ilustrată figura emblematică a Generalului Traian Moșoiu.


Nu pot să nu remarc înțepătura îndreptățită a istoricului Viorel Faur adresată aleșilor locali: “Când punem la loc statuia lui Ferdinand? La Paştele Cailor? Trebuie să o punem la loc, pentru că ea înseamnă unitatea poporului român. Când o să facem o restituţie acestui rege brav? Pentru Ferdinand I Moralistul interesul naţional era primordial. Bine că măcar îl avem pe Mihai Viteazul!”


Al doilea moment al manifestării s-a desfășurat la Biserica cu Lună, unde s-a oficiat un Te Deum de un sobor de preoți în frunte cu preotul militar al Garnizoanei Oradea, Mircea Ioniţă. Nu pot trece cu vederea absenţa episcopului ortodox al Oradiei, PS Sofronie Drincec, în timp ce episcopul greco-catolic Virgil Bercea a fost de prezent.
În fața bisericii erau prezenți Detașamentul de Onoare alcătuit din subunități din Garnizoana Oradea de la Batalionul de Transmisiuni, de la Centrul Militar, de la Jandarmerie şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Fanfara Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu" Oradea a susţinut un recital de piese pentru fanfară, în momentul ieșirii din biserică a participanților  la ceremonie, după care cu Fanfara Militară în frunte, întreg alaiul, s-a îndreptat spre parcul Bălcescu, unde se află bustul generalului Traian Moşoiu, în faţa fostei Garnizoane Oradea și viitor muzeu.

La monumentul Generalului  Traian Moșoiu s-a desfășurat al treilea moment al manifestărilor dedicate acestui eveniment. De remarcat alocuțiunea ținută de primarul Ilie Bolojan , care a bătut toate recordurile în materie de alocuțiuni rostite de domnia sa, se pare ca se simte “suflul alegerilor” care se apropie. Colonelul în rezervă Grigore Bartoş, fost comandant al Brigăzii 1 Mecanizate Carei și preşedinte al Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă "Avram Iancu" Oradea a prezentat de asemenea evenimentele anului 1919. Corul "general Traian Moşoiu", condus de dirijorul Ioan Fluieraş,  a susținut un scurt program de cântece patriotice.

A urmat momentul depunerilor de coroane, din partea Prefecturii, Consiliului Judeţean, Primăriei, unităţilor Ministerului Apărării şi MAI, Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) Oradea, asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere, din partea partidelor politice  prezente fiind PDL, USL şi PRM, Asociaţiei Naţionale "Cultul Eroilor" Bihor, precum și de instituțiile deconcentrate. Putea să participe liniștit și UDMR-ul la depunerea de coroane, pentru că Ungaria așa cu este ea astăzi, mult datorează acestui brav general român.  Ceremoniile s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare în aplauzele numeroasei asistențe prezente la eveniment.