luni, 23 aprilie 2012

Sărbătoarea “Sfântului Gheorghe”


“Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruința (Sângeorz) se sărbătorește în data de 23 aprilie a fiecărui an.
Sfântul Gheorghe a fost patronul militar al Moldovei medievale. Conducător în oastea romană, el a salvat-o pe fata conducătorului din Lida din ghearele dragonului, fiind venerat în toată lumea creștină. Imaginea sa fiind asociata, cu vitejia și credința până la sacrificiul suprem.
Sf. Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Armatei Române (a cărei zi, 23 aprilie, coincide cu sărbătorirea sfântului).
Sfântul Gheorghe se bucura de mare cinstire în rândul credincioșilor. Sfântul Gheorghe a trăit în vremea împăratului Diocletian, împărat care a pornit prigoana împotriva creștinilor, promițând daruri și cinstiri împărătești acelora care isi vor intoarce fata de la Isus. Declarându-se creștin, Sfântul Gheorghe a fost supus la chinuri cumplite. El a fost împuns cu sulița, dar vârful acesteia s-a rupt, apoi a fost tras pe roată, dar se spune că atunci a rămas nevătămat. Chinurile au continuat și a fost bătut și încălțat cu cizme de fier și pus sa alerge cu ele în picioare și la multe altele. Printre acestea a fost și aceea de a învia un mort, lucru pe care Sfântul Gheorghe se spune ca l-ar fi făcut. După toate acestea se spune că mulți dintre oamenii care au văzut toate astea s-au convertit la credința, slăvindu-L pe Iisus Hristos, printre
aceștia fiind însuși împărăteasa Alexandra, soția lui Diocletian. Văzând toate astea împăratul a dat ordin să i se taie capul Sfântului Gheorghe, aceasta săvârșindu-se în ziua de 23 aprilie. Dar și după moarte, se spune că Sfântul a continuat și continuă a face minuni.

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate – Filiala Oradea
urează sărbătoriților numelui,
multă sănătate, fericire, bunăstare și cât mai multe realizări!
                                  Secretar Birou S.C.M.D. – Filiala Oradea, Tudor Alexandru